Volledig scherm
© Thinkstock

Borns echtpaar met kluis vol goud hoeft uitkering niet terug te betalen

ZWOLLE - Tienduizenden euro's, handenvol sieraden en een huis in Turkije: een echtpaar uit Borne had het allemaal, maar ontving ook een bijstandsuitkering. Toch hoeven ze niets aan de gemeente terug te betalen.

De gemeente Borne wil dat het echtpaar ruim 74.000 euro aan ontvangen bijstandsuitkering terugbetaalt, maar de rechtbank in Zwolle heeft daar een streep door gezet. Er zijn weliswaar veel geld en sieraden gevonden, maar de gemeente kan niet bewijzen dat ze de kostbaarheden al lang bezitten.

Schat

Het echtpaar liep in 2017 tegen de lamp tijdens een routinecontrole van de gemeente. Uit bankafschriften bleek namelijk dat er bij de bank een kluisje werd gehuurd. Toen de kluisdeur open ging vond een ambtenaar van de gemeente bijna 57.000 euro in contanten, twee gouden armbanden, vijf kettingen, twee paar oorbellen en een sluiting. Daarover was nooit iets aan de gemeente Borne verteld.

Bovendien bleek uit onderzoek dat het echtpaar tot augustus 2012 een woning in Turkije had, en dat die woning daarna aan hun zoon is overgedragen.

De gemeente Borne eiste daarop de uitgekeerde bijstandsuitkering van bijna vijf jaar terug. Het stel ging daartegen in beroep, omdat het geld en de sieraden naar eigen zeggen van hun zoon en dochter waren.

Cultuur

Dat dit geld aan de ouders was afgegeven zou volgens hun cultuur zo horen. Een deel van het geld zou bestemd zijn voor de financiering van de bruiloft van de zoon, terwijl 34.000 euro en de sieraden bij de bruidsschat van de dochter zouden horen.

De rechtbank in Zwolle oordeelt ondanks deze verklaringen dat het stel onvoldoende duidelijk heeft kunnen maken dat het geld en de sieraden niet van henzelf waren.

Nieuw besluit

Toch hoeven ze hun bijstandsuitkering niet terug te betalen: de gemeente heeft volgens de bestuursrechter namelijk niet bewezen dat het echtpaar de gehele vijf jaar over de kostbaarheden beschikten.

Omdat de afwijzing van het bezwaar van het echtpaar hiermee feitelijk is komt te vervallen, moet de gemeente dat bezwaar opnieuw in behandeling nemen. Daarin kan de gemeente proberen het geld op andere gronden alsnog terug te vorderen.

Hengelo e.o.