Volledig scherm
© Shutterstock

Bornse buurtkerstboom mag niet meer op openbare verlichting

BORNE - Het was altijd een sfeervol gezicht: grote buurtkerstbomen die waren aangesloten op de openbare verlichting. Maar het mag niet meer in Borne. Netbeheerder Enexis staat het niet meer toe.

Grote buurtkerstbomen met lichtjes die branden dankzij de openbare verlichting: jarenlang was het toegestaan in Borne. De straat in kerstsfeer, waarbij de stekker in het gemeentelijk stroomnetwerk ging en waarvoor bewoners slechts een kleine vergoeding moesten afdragen. Maar het mag niet meer in Borne: Enexis kan niet meer instaan voor de veiligheid van de aansluitingen. 

Oogje dicht

Eigenlijk gold het verbod vorig jaar al maar toen waren er al afspraken gemaakt met bewoners en kneep de gemeente een oogje dicht. Vanaf dit jaar geldt dat bewoners de elektriciteitskabel naar hun eigen huis moeten leiden. Dat geldt inmiddels in meerdere gemeenten, zo meldt Borne.

Hele gemeenschap

Er gelden nog twee uitzonderingen: dat zijn de gemeentelijke kerstboom op het Rheineplein en de boom van de Bundeling Bornse Ondernemers (BBO) op het Dorsetplein. Deze twee bomen worden aangesloten op dezelfde stroomvoorziening als waar de markt en de evenementen gebruik van maken. Want, zo zegt de gemeente, de kerstbomen zijn bedoeld voor de hele gemeenschap.

Hengelo e.o.