Toestellen van Air New Zealand blijven voorlopig aan de grond op de luchthaven van Christchurch.
Volledig scherm
Toestellen van Air New Zealand blijven voorlopig aan de grond op de luchthaven van Christchurch. © AP

Bornse Emmalie kan nog steeds niet terug naar Nederland: ‘Voor de paasdagen zou mooi zijn’

BORNE - Net als meer streekgenoten, zit ook de Bornse Emmalie Muller nog steeds vast in een ver buitenland.

Zeker 15.000 Nederlanders hebben zich aangemeld op de repatriëringssite van het minister van Buitenlandse Zaken. Dat zijn vooral personen die op reis zijn voor werk, studie of stage, of zonder bemiddeling van een touroperator rondreizen. Nu bijna alle landen vanwege corona het luchtruim sluiten, wordt het voor hen lastig terug te keren naar Nederland.

Strenge lock down

Het staat vast dat de Bornse Emmalie Muller zeker niet voor 1 april terugkeert. Zij zit vast in Nieuw-Zeeland, dat afgelopen woensdag overging tot een strenge lock down. Tot april mag er geen enkel vliegtuig het land in of uit. Emmalie reisde met haar zus Roosmarijn en een vriendin per camper door Nieuw-Zeeland. Roosmarijn, die andere vluchten had geboekt, kon deze week via Singapore terugvliegen naar Amsterdam. Haar zus en een vriendin mochten niet mee, hun vluchten werden geannuleerd.

Onderdak

De twee achtergebleven vrouwen zouden vanaf vrijdag 27 maart bovendien dakloos zijn. Ze hebben inmiddels onderdak kunnen regelen voor de komende periode nabij Christchurch, de grootste stad op het zuidereiland. Vader André Muller is er blij mee: „Ze verblijven nu in een dorpje net buiten Christchurch, in een leegstaande woning. Bij een buurvrouw een halve kilometer verder mogen ze elke avond aanschuiven voor een warme maaltijd. Die mensen brengen hen ook naar de luchthaven als er een repatriëringsvlucht komt.”

Voor Pasen

Zover is het echter nog niet. De familie Muller houdt er inmiddels rekening mee dat het nog wel weken kan duren voordat zij Emmalie weer in de armen kunnen sluiten. „Voor de paasdagen zou al heel mooi zijn.”

Hengelo e.o.