Bornse kinderen enthousiast over digitale hightechbus

videoBORNE - Voor het eerst parkeert de hightech WoWibus in het centrum van Borne. Vooral kinderen vinden het prachtig.

Blossen op de wangen, puntje van de tong uit de mond. De scholieren die vrijdagochtend in de WoWi-bus bij het Kulturhus aan de slag gaan, doen dat vol overgave. „Kinderen vinden het vaak fantastisch om te werken met 3D-printers en virtual reality. Hier zetten ze bovendien niet gewoon een vr-bril op, maar creëren ze eerst hun eigen wereld”, vertelt Marieke Mudde. Zij is een van de begeleidsters in de digitale technobus, die nu ruim twee jaar door Overijssel en Gelderland toert. Voor het eerst doet het oranje-witte voertuig Borne aan.

Volwassenen

Later op de dag zijn ook volwassenen en andere belangstellenden welkom, „al blijven behoorlijk veel ouders een beetje bang voor computers. Jammer, want digitale vaardigheden zijn steeds belangrijker. Hier in de bus kunnen ze kijken wat er zoal mogelijk is op dat gebied, vragen stellen en dingen uitproberen.”

Volledig scherm
Bornse scholieren enthousiast aan de slag in de hightechbus. © Alice Plekkenpol

Goede toekomst

Op scholen worden vanaf 2020 verplicht digitale lessen gegeven. Mudde wil kinderen enthousiast maken voor een bèta-vervolgopleiding. „Daar zit een goede toekomst in. Er zijn al 11-jarigen die zo handig met de pc zijn, dat bedrijven hen uitnodigen voor snuffelstages.”

In de WoWi-bus leren bezoekers ook hoe ze thuis of op school, met behulp van gratis websites, aan de slag kunnen. ,,Je moet dan natuurlijk geen complete digibeet zijn. Het is wel handig als je weet hoe een muis werkt.”

Volledig scherm
Marieke Mudde (rechts) helpt met handige tips. © Alice Plekkenpol

Hengelo e.o.