Volledig scherm
© Christian van der Meij

Bornse MS-patiënt Rinie Breteler begint aan de tocht van haar leven

BORNE - Rinie Breteler (51) uit Borne begint maandag aan de zwaarste wandeltocht van haar leven. Samen met vier andere MS-patiënten neemt ze het steile pad naar de Incastad Machu Pichu. Er is al veel geld binnen voor de benefietloop.

Rinie Breteler heeft een milde vorm van multiple sclerose, een aantasting van het centrale zenuwstelsel. Ze gunt lotgenoten een betere kwaliteit van leven en bewandelt daarom met vier andere MS-patiënten en een begeleider het Incapad. Voor het goede doel. Maandag en dinsdag wordt de tocht op 4.600 meter hoogte afgelegd.

De in Haaksbergen geboren ambtenaar van de gemeente Hellendoorn heeft afgelopen maanden veel getraind om in de ijle berglucht twee pittige dagmarsen van elk 12 kilometer te kunnen afleggen. „We hoopten op 15 mille en hebben nu al meer dan 29.000 euro binnen, fantastisch”, aldus Breteler gisteren vlak voor vertrek op Schiphol. „Alles gaat naar medisch onderzoek dat in Groningen wordt gedaan naar een methode om MS te kunnen vertragen of zelfs stil te zetten.”

Breteler kreeg op haar 29ste jaar last van gevoelsuitval in haar rechteronderarm en bleek MS te hebben. Een milde vorm, zo bleek. „Ik kan nog werken en je ziet niks bijzonders aan me. Veel mensen weten niet eens dat ik deze ziekte heb.”

Eind vorig jaar las ze over het plan van Muk Schiltmans om een deel van de pittige Inca Trail in Peru te doen. Alle vijf deelnemers met MS zijn fit genoeg om aan de klim te beginnen, zo bleek gisteren toen het gezelschap het vliegtuig naar Lima nam.

Hengelo e.o.