Bornse ouderen volleyballen met ballonnen

VIDEOBORNE - Een groot volleybalnet hangt in de grote open ruimte van Het Dijkhuis in Borne. De mini's van volleybalvereniging Apollo 8 (8 tot 12 jaar) komen ouderen een demonstratie geven met ballonnen, ter ere van het 50-jarig bestaan van de vereniging. De ene bewoners is nog fanatieker dan de ander. 

Als de kinderen van volleybalvereniging Apollo 8 om 15.00 uur Het Dijkhuis in komen rennen zit er slechts één bewoonster op het gezelschap te wachten. „Tja, het is mooi weer”, stelt Marleen Franken van wijksteunpunt De Raadskelder van TriviumMeulenbeltZorg. „We kunnen moeilijk de mensen verplichten naar dit soort activiteiten te komen.” 

‘Ik kan nog wel wat hoor’

Volledig scherm
Mevrouw Venema-Ter Hennepe volleybalt vanuit haar rolstoel mee. © Reinier van Willigen

Een minuut of twintig later zit de kring rondom het volleybalveld toch vol. En het zit niet alleen vol, bewoners van het woonzorgcomplex doen fanatiek mee. Mevrouw Venema-Ter Hennepe (86) slaat met een grote glimlach alle toegeschoten ballonnen terug. Geen last van uw armen?, vraagt een verzorgster. „Welnee, ik kan nog wel wat hoor”, klinkt het vanuit de rolstoel. „Heerlijk om te doen, leuk met die kinderen”, vindt ze. Volgens haar zijn er genoeg activiteiten in het complex, al moet je wel zelf komen opdagen. „Als het iets is waar ik interesse in heb kom ik altijd. Ik zat zelf 25 jaar in een koor, dus als er een mooi koor komt zit ik vooraan. En ik ga altijd naar de fysiotherapie natuurlijk, ik blijf wel in beweging. Niet alles doet het meer, maar het verstand nog wel. Al moet ik zeggen dat dat zowel een voor- als een nadeel is.”

Ook mevrouw Rol is enthousiast. De 93-jarige bewoonster staat als een van de weinigen zelfs in het veld. Ballonnen komen van alle kanten op haar af. Franken staat voor de zekerheid achter haar, zodat ze in haar enthousiasme niet omvalt. „Prachtig, ik vind het lekker om in beweging te zijn. Toen ik jong was deed ik aan atletiek. Verspringen, speerwerpen, hordelopen, ik deed het allemaal. Volleybal? Nee dat heb ik nooit gedaan, maar nu vind ik het heel leuk.”

Training opgeofferd

Cindy Kroese, trainster van de mini's, is na afloop enthousiast. „Kinderen en ouderen zijn altijd een goede combinatie. We zijn vanuit de sporthal komen lopen met de hele groep. Dit is de jongste groep die er is. De ouderen waren even afwachtend, maar toen ze ons bezig zagen had ik het idee dat ze zelf graag mee wilden doen. De kinderen wilden allemaal al graag mee toen we het aankondigden. Ze hebben er zelfs een gewone training voor opgeofferd.”

Volledig scherm
Apollo 8 volleybal bestaat 50 jaar de mini's 8-12 jaar volleyballen met ballonnen, bewoners Het Dijkhuis doen mee © Reinier van Willigen

Hengelo e.o.