Volledig scherm
Vooral voor debuterende pinksterbruidjes is het zondag een spannende dag. © Lenneke Lingmont Fotografie

Bornse pinksterbruidjes winnen aan populariteit

BORNE - De pinksterbruidjes leven als nooit tevoren. Zondag trekken ze al zingend en dansend door Borne.

Al jaren zet Petra ter Braak van de stichting Folkloregroep Borne zich in voor de pinksterbruidjes, die nu elk jaar door Borne trekken. Zondag is het weer zover, en doen er ruim 130 meisjes mee. ,,De laatste jaren waren er steeds 90 tot 100 kinderen. Totdat we drie jaar geleden op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed kwamen. Plots kregen de Bornse pinksterbruidjes nationale aandacht."

Scholen

Het aantal deelnemers groeit sinds 2015 dan ook flink, net als de schare toeschouwers op het Dorsetplein.  Maar het kan nog beter, meent Ter Braak. ,,Vanaf volgend jaar willen wij meer reclame maken in de wijken. Vooral in de Bornsche Maten wonen veel jonge gezinnen, terwijl juist daar de deelname achter blijft bij de rest van Borne. Zoiets doet zich ook voor op scholen. We benaderen ze allemaal, de katholieke scholen zijn het meest enthousiast. Misschien heeft het te maken met de oorsprong van het feest, al is die nooit met zekerheid achterhaald. Er lijkt een relatie met de eerste heilige communie, maar ook met een Germaans vruchtbaarheidsfeest."

Deur blijft dicht

De medewerking van de Bornse bevolking kan eveneens beter, vindt Ter Braak. ,,De groepen meisjes beginnen in de wijken. Het komt voor dat ze ergens aanbellen om hun dansje te doen voor wat snoep, fruit of muntgeld, maar dat de deur dicht blijft. Dat is sneu en jammer." Want Petra ter Braak weet hoe de kinderen van 5 tot pakweg 11 jaar uitkijken naar het jaarlijkse gebeuren. ,,De oudere meisjes die al vaker hebben meegedaan zijn bovendien gespannen als tijdens de repetitie op zaterdag de Rosa's, die in de stoet voorop lopen, worden gekozen. Dat doet de stichting zelf, want we hanteren enkele criteria. Het meisje moet ervaring hebben, kunnen zingen en dansen en liefst een beetje lang zijn."

Op tijd komen

De pinksterbruidjes trekken zondag vanaf 10.00 uur uit verschillende delen van Borne, al zingend en dansend, naar het Dorsetplein. Daar speelt vanaf 11.30 uur orkest St. Gregorius uit Hertme al voor het wachtende publiek. Om 13.00 uur voeren alle verzamelde meisjes enkele dansen uit en mogen andere kinderen aan het eind meedoen. ,,Wie het wil zien moet op tijd komen, want het is zo voorbij", waarschuwt Ter Braak.

Hengelo e.o.