Volledig scherm
Nog geen twee weken geleden informeerde Esther Eggink van de provincie Overijssel inwoners van Zenderen over de te bouwen mestvergister. © Lars Smook

Bornse raad tegen mestvergister Zenderen

ZENDEREN – Een groot deel van de Bornse gemeenteraad blijft tegen het bouwen van de mestverwerkingsinstallatie in Zenderen. Burgemeester en wethouders willen in een reactie aan de provincie Overijssel laten weten dat ze akkoord gaan, als ook de leefbaarheid, de verkeersproblematiek en de doorontwikkelingsmogelijkheden van Elhorst Vloedbelt –waar eigenaar Twence de installatie wil bouwen- worden aangepakt.

Profijt

De lokale bestuurders lieten zich dinsdagavond voor het eerst echt uit over de bouw van de mestvergister. Eerder stapte de provincie over de gemeente Borne heen door een inpassingsplan in te dienen voor de installatie in Zenderen.  Borne was daar niet blij mee, maar gaf recent al aan dat áls de installatie komt, ervan geprofiteerd moet worden. Mogelijk zouden lokale bedrijven ingezet kunnen worden bij de aanleg of bij het beheer van de mestvergistingsinstallatie.

Onrust

Eind juni gaf de provincie uitleg over de procedure die is ingezet richting de installatie, Die heeft de onrust kennelijk niet weggenomen.

In december willen Provinciale Staten een definitief besluit nemen over de installatie. De installatie moet de mest van bedrijven in een straal van 30 tot 50 kilometer rond Elhorst-Vloedbelt verwerken.

Hengelo e.o.