Volledig scherm
Thomas Berghuis oefent thuis niet heel erg fanatiek met schaken. Hij houdt graag tijd over voor andere dingen. © Lars Smook

Bornse Thomas stopt liever niet al zijn tijd in schaakles

BORNE Hij geeft zichzelf weinig kans op het kampioenschap. Thomas Berghuis weet maar al te goed dat hij te weinig met het schaken bezig is om het te winnen van de betere spelers. Toch is hij goed genoeg om opgebeld te worden of hij mee wil doen aan de verschillende kampioenschappen.

Berghuis is de enige jonge Bornenaar die zich op het strijdtoneel begeeft, maandag bij de Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschappen in Sporthal 't Wooldrik. Andere jeugdspelers telt de Schaakvereniging Borne niet meer. Ook de 17-jarige Thomas speelt inmiddels bij de senioren van de club. 

Mum van tijd

Moeder Jacqueline leert hem schaken als hij een jaar of 6 is. "Maar in een mum van tijd snelde hij mij voorbij, kon ik geen partij meer bieden." Rond zijn 9-de wordt hij lid van de Bornse schaakvereniging. Ook krijgt hij in groep 6 schaakles op school. Na het opheffen van de Bornse jeugdafdeling, bij gebrek aan leden, verhuist hij naar Minerva in Hengelo. Daar laat hij zich nog opleiden tot jeugdtrainer. Hij stopt echter met les geven, als hij merkt dat de kinderen door verschil in aanpak van instructies zijn lessen al snel weer vergeten.

Inmiddels speelt hij weer in Borne, waar hij zich graag bekwaamt door wedstrijden tegen senioren te spelen. Theorieles is aan de gymnasiumleerling echter niet besteed.

Weerstand

Thomas koestert geen hoge verwachtingen deze week. Hij weet dat hij zich aardig kan meten aan de gemiddelde schaker, wordt ook niet voor niets steeds weer gevraagd voor toernooien, want weerstand bieden kan hij prima. Maar tegen de echte fanatieke schakers kan hij niet op. Want vier uur trainen per dag, naast school en andere bezigheden, daar is hij niet voor te porren. "Ik vind het wel een leuk spel, maar om er zoveel tijd in te stoppen..."

Twee avonden per week werkt hij als ober bij De Eetkamer, hij speelt basketbal en mag ook graag tijd met zijn vrienden doorbrengen. En hij gamet, "maar dat is tijdverdrijf", benadrukt hij.

Constant leren

"Ik schaak thuis amper, ook niet online. Alleen bij de schaakvereniging Borne, waar ik bij de senioren speel. Ik heb redelijk wat ervaring, maar ik doe het niet heel veel. Als je echt de top wil bereiken, moet je liefst vanaf een jaar of 6 constant leren. Als ik bijvoorbeeld meester zou willen worden, moet ik vanaf nu 4 uur per dag aan besteden, en dan kan ik misschien op mijn 25-ste, ofzo meester worden."

Maar ambitie om schaakmeester te worden, heeft hij niet. Thomas kan niet wachten tot hij gaat studeren. Na het eindexamen gymnasium, komend jaar, wil hij naar de Radboud Universiteit in Nijmegen, wiskunde of Kunstmatige Intelligentie studeren. Of eigenlijk liefst allebei tegelijk.

Tricky

Ondertussen is het schaken een leuke hobby. Als Thomas speelt denkt hij 5 of 6, soms 7 zetten vooruit. Daarbij rekent hij verschillende scenario's door in zijn hoofd. Maar hij mag graag de tegenstander overrompelen door iets onverwachts te doen. "Ik kom best vaak in een beetje een tricky situatie. Dan ga ik iets leuks doen, maar dan heb ik toch een combinatie over het hoofd gezien, een zet die de tegenstander kan doen. En dan kan hij het helemaal afmaken. Maar ik vind dat heel leuk om te doen", lacht de scholier. "Dat had ik ook op het NK in Asen. Ik stond wel lekker, maar ik had één ding over het hoofd gezien en dat ging hij dan doen."

Hengelo e.o.