Volledig scherm
© Lars Smook

Bouw Zwanenhof Zenderen stilgelegd

Buren van De Zwanenhof vechten de bouw van een zorghotel aan bij de Raad van State. Zwanenhof legt zelf de bouw stil tot de uitspraak.

Retraitecentrum De Zwanenhof
Retraitecentrum De Zwanenhof zegde de Raad van State toe voorlopig niet te gaan bouwen aan het nieuwe revalidatiecentrum achter het voormalige kloostergebouw en retraitecentrum in Zenderen. „In ieder geval gaan de heipalen nog niet de grond in en gaan we ook geen muren metselen. Wel willen we alvast een aantal bouwvoorbereidingen treffen, zoals het plaatsen van transformatorhuisjes en bouwketen,” zei de raadsvrouw van Zwanenhof tijdens een spoedprocedure dinsdag in Den Haag. Daar vroegen twee buren van het retraitecentrum om onmiddellijke stillegging van alle werkzaamheden die de bouw van het nieuwe zorghotel mogelijk maken.

Omwonenden
Omwonenden J. Stege en B. Wennekink snappen niet waarom de gemeente midden in het agrarische buitengebied de bouw van een ‘ziekenhuis’ toestaan. Stege houdt kippen en paarden aan de Braamhaarstraat en wil zijn pluimveehouderij nog flink uitbreiden. Wennekink heeft een agrarische bedrijf aan de Retraitehuisweg. Volgens hun raadsman betekent de komst van het zorghotel dat alle veebedrijven vanwege stankoverlast niet meer kunnen groeien. Stege wil zijn kippenhouderij flink uitbreiden, maar volgens de gemeente Borne is dat sowieso niet mogelijk. Tijdens de spoedprocedure probeerden rechter en staatsraad Niels Koeman een tijdelijke oplossing te vinden.

Trafohuisje
Tijdens de rechtszitting werd afgesproken dat de Raad van State over een aantal weken eerst de bezwaren tegen het bestemmingsplan behandelen voordat het gemeentebestuur een eindbeslissing over de omgevingsvergunning neemt. De Zwanenhof zal niet eerder met de bouw van het zorghotel beginnen voor alle eindbeslissingen bekend zijn. De Raad zal in de komende bodemzaak beoordelen of het zorghotel met 50 kamers en bedden achter het voormalige klooster wel op de juist plek is gepland. Stege en Wennekink vinden dat het hotel niet in het buitengebied thuishoort en beter op het Gezondheidspark in Hengelo past.

Conflict
Even leek het erop of de bezwaarmakende buren akkoord gingen met die toezeggingen totdat er een conflict over de trafohuisjes ontstond. De Zwanenhof heeft twee speciale transformatoren in Canada gekocht die voor de kerst moeten worden geïnstalleerd. De transformatoren moeten niet alleen het zorghotel van stroom voorzien, maar ook tijdens de bouw stroom leveren. Marcel Middelkamp, raadsman van Stege en Wennekink, eiste dat de trafohuisjes voorlopig niet geïnstalleerd worden. Maar dat ging Zwanenhof te ver. „We moeten de trafohuisjes binnenkort aanleggen om stroom te krijgen. Als we die niet voor de winter kunnen bouwen, lopen we te veel vertraging op en kunnen we niet voor 1 december 2017 klaar zijn, mocht de Raad van State het bouwplan eind dit jaar definitief goedkeuren. En het zorghotel moet voor december volgend jaar klaar zijn omdat het huidige revalidatiecentrum in Hengelo dan gesloopt wordt. Dan hebben we geen revalidatieplekken meer in Twente”, aldus de raadsvrouw van De Zwanenhof.
Staatsraad Koeman zei binnen twee weken spoeduitspraak te zullen doen. Als hij het gehele bestemmingsplan schorst, zit De Zwanenhof met een groot probleem.

Hengelo e.o.