Volledig scherm
© ANP XTRA


B en W moeten moet bouw kippenstal Zenderen voorleggen aan gemeenteraad

ZWOLLE – Het college van Borne moet een verzoek voor de bouw van een kippenstal in Zenderen voorleggen aan de gemeenteraad. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle donderdag.

De provincie Overijssel ging al akkoord, maar het college van burgemeester en wethouders lag dwars. Dus stapte de kippenboer aan de Braamhaarstraat in Zenderen naar de rechter.

Nieuwbouw

Op het perceel van de boer staat een oude stal waarin jaren terug kippen gehouden werden. In juni 2017 kreeg de eigenaar een omgevingsvergunning van de provincie Overijssel om in totaal 26.000 vleeskuikens te houden. Hiervoor is het noodzakelijk dat er een nieuwe stal wordt gebouwd, waarna de oude plat gaat. Het college verleende geen bouwvergunning, maar dat besluit is nu door de bestuursrechter vernietigd, blijkt uit het vonnis.

Lege stal

Volgens het college past een intensieve pluimveehouderij niet in het bestemmingsplan. Ook verwees de gemeente naar een procedure waarover de Raad van State in juni 2017 uitspraak deed. De boer stelde in die procedure dat hem in 1997 een omgevingsvergunning was verleend voor het houden van 10.000 vleeskuikens. Volgens de Raad was daarmee geen sprake van een bestaande intensieve veehouderij. Dit omdat de stal leeg was toen de zaak liep.

Bestemmingsplan

De gemeenteraad kan echter bepalen dat van het bestemmingsplan wordt afgeweken. Het college had de stukken wel door moeten zenden naar de gemeenteraad om deze zo in staat te stellen gebruik te maken van de bevoegdheid om af te wijken van het bestemmingsplan, oordeelt de rechter. Volgens het college is de boer door dit na te laten niet geschaad in zijn belangen, maar daar denkt de rechter dus anders over.

De gemeente kan tegen deze uitspraak in beroep gaan.

  1. Autozaak AutoVen Almelo al na vier maanden gesloten, politie onderzoekt ‘schimmige praktijken’
    PREMIUM

    Autozaak AutoVen Almelo al na vier maanden gesloten, politie onderzoekt ‘schimmige praktijken’

    ALMELO/BORNE/ENTER – Autobedrijf AutoVen is uitgelopen op een fiasco. De zaak aan de Twentelaan in Almelo is al na vier maanden gesloten. Rudy en Harriëtte van de Ven zijn naar eigen zeggen met de verkeerde mensen in zee gegaan. Die personen betichten op hun beurt het autobedrijf van allerlei duistere zaakjes. De politie heeft het in onderzoek en kwam deze vrijdag bij het Enterse bedrijf van Van de Ven in actie wegens een bedreiging.

Hengelo e.o.