De kist met het stoffelijk overschot van Ab Homburg is eind augustus 1945 opgegraven, en wordt vervoerd op een Twentse wagen voortgetrokken door paarden.
Volledig scherm
PREMIUM
De kist met het stoffelijk overschot van Ab Homburg is eind augustus 1945 opgegraven, en wordt vervoerd op een Twentse wagen voortgetrokken door paarden. © OKE


Laatste piloot die bij Borne crashte was bekende oorlogsheld

75 jaar bevrijding borneBORNE - Ab Homburg is de laatste vliegenier die bij Borne omkwam in de oorlog. Op 1 april 1945, twee dagen voor de bevrijding, werd hij door Duits afweergeschut neergehaald.

Homburg was eerder die dag met negen andere vliegtuigen van het 322 Dutch Squadron RAF opgestegen vanaf vliegveld Schijndel om richting Münster te koersen. Op de terugweg moest hij wegens zeer slechte weersomstandigheden laag vliegen. Ter hoogte van Azelo werd zijn Spitfire door de Duitsers uit de lucht geschoten. Het toestel stortte neer op een heideveld aan de Arkmansweg, nabij Bornerbroek. Hoewel het Nederlandse 322 Squadron die eerste april vier toestellen verloor, was Homburg de enige die daarbij het leven liet. 

Hengelo e.o.