Niet iedereen juicht voor zonnepark bij Zenderen
ZENDEREN - Niet iedereen juicht de aanleg van een zonnepark bij Elhorst-Vloedbelt toe. Het college van B en W ziet geen bezwaren, de SP en Stichting Behoud Elhorst-Vloedbelt wel.
De gemeenteraad buigt zich dinsdagavond over de plannen voor een zonnepark bij Elhorst-Vloedbelt. Afvalverwerker Twence heeft daar een vergunning voor aangevraagd.
Stroom voor 2800 huishoudens
G De zonnepanelen moeten komen op het vuilstortterrein bij Zenderen. Het gaat om een gebied van maximaal 13 hectare, dat zo’n tien MWp moet opbrengen. Daarvan wordt 2 MWp gebruikt voor het eigen bedrijf, en gaat 8 MWp terug naar het net. Dat is goed voor stroom aan ruim 2800 huishoudens. Daarmee levert het zonnepark een bijdrage aan het streven van de provincie Overijssel om over twee jaar 20 procent van de energie duurzaam op te wekken.
Verlies van natuurgebied
De SP-fractie wijst nadrukkelijk op het verlies van waardevol natuurgebied bij Elhorst-Vloedbelt wanneer er, behalve een mestvergister en snelweg, ook nog eens een zonnepark komt. De fractie wil weten of de aanleg van zonnevelden in het gebied tussen de A1 en het voorkeurstracé bundeling A1/A35 voor de Vloedbeltverbinding een alternatieve en meer rendabele locatie kan zijn. Dit naar aanleiding van onderzoek door zes gemeenten en Rijkswaterstaat naar de mogelijkheid van de aanleg van een ‘parelketting’ van zonnevelden langs de A35/N35.
Vragen over vergunning
Ed Mossel van de Stichting Behoud Elhorst-Vloedbelt vraagt zich af of er wel een zonnepark mag komen. Het bestemmingsplan zou daar niet in voorzien. Het is immers de provincie die daar graag een zonnepark wil, maar dan moet het initiatief ook van provinciaal belang zijn, stelt Mossel. Dat is volgens hem niet het geval. Hij refereert daarbij aan het feit dat de provincie eerder de gemeente Borne buitenspel zette met de bouw van de mestvergister.
‘Zenderen is afvalputje van Twente’
Mossel vraagt zich ook af of er wel draagvlak is onder de gemeenschap van Zenderen. „Door de plannen van Twence in het verleden werd Zenderen al eerder veroordeeld om als afvalput (stortlocatie) voor Twente te dienen, daarna als beerput (mestverwerkingsinstallatie) voor Twente, nu weer een zonnepark en straks ook nog een eventuele provinciale Vloedbeltverbindingsweg. Er is zelfs sprake van windmolens. Dit alles op de locatie Elhorst/Vloedbelt.”
Ruim twintig huizen gesloopt
„Als deze plannen worden uitgevoerd wordt Zenderen tot in lengte van jaren opgezadeld met een bed is rijventerrein dat oorspronkelijk alleen was bestemd voor een afvalstortlocatie. Die opende in 1994 en sloot in 2000. Er werden destijds ruim twintig woningen opgekocht en gesloopt, veel bomen werden gekapt en de hele buurtschap werd ontwricht”, brengt Mossel nogmaals in herinnering. Volgens hem heeft Twence recent een groot aantal eiken nabij de spoorlijn laten kappen, omdat deze zonlicht zouden tegenhouden. „En dat terwijl formeel het besluit over het zonnepark nog genomen moet worden.”
Hij meldt niet per se tegen zonnepanelen op de beoogde locatie te zijn, „want het is een afgesloten terrein dat je behoorlijk aan het oog kunt onttrekken", maar dan moet de bestemming wel gewijzigd worden. Het is nu nog steeds een vuilstortplaats. Wat als de zonnepanelen na 25 jaar verdwijnen, kan er dan alsnog afval worden gestort?”
College ziet geen bezwaren
Het college van B en W erkent dat de ontwikkeling van het zonnepark momenteel niet mogelijk is binnen het geldende planologische plan voor Elhorst-Vloedbelt. Daarom heeft Twence een omgevingsvergunning aangevraagd. Burgemeester en wethouders zien geen bezwaren in de komst van een zonne-energieveld op het Twence-terrein. Volgens hen voert Twence daar goede argumenten voor aan. Ook zou de aanleg van een zonnepark niet in strijd zijn met een goede ruimtelijke ordening. Het college vraagt de gemeenteraad dan ook in te stemmen met een zogeheten verklaring van geen bedenkingen.
Over ruim een jaar klaar
Als de bouw van het zonnepark doorgaat wil Twence in het najaar in gesprek met omwonenden over deelname aan het project. Vanaf februari 2022 wordt het zonnepark aangelegd, in juni volgend jaar moet het klaar zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Elektrische auto grootste concurrent van Twentse Cindy voor broodnodig medicijn: ‘Voel me net een junk, op zoek naar drugs’
OLDENZAAL - Eerst waren er de lichamelijke klachten. Elf weken na de geboorte van haar derde kind. Toen er geen oorzaak duidelijk werd, maar de klachten bleven, volgde een zware depressie. Slechts één medicijn hielp haar er uiteindelijk bovenop. Maar deze ‘laatste strohalm’ is tijdelijk niet verkrijgbaar en Cindy Elsjan vreest de dag dat haar laatste doosje leeg is. -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
Treinen tussen Almelo en Hengelo rijden weer na urenlange afsluiting van spoor
ALMELO - Er hebben woensdagavond enkele uren geen treinen gereden tussen Almelo en Hengelo. Rond 18.00 uur stonden twee treinen stil ter hoogte van station Almelo de Riet. Gestrande reizigers konden omstreeks 19.00 uur per bus hun weg vervolgen. -
Licht kan nog niet definitief op groen voor ‘vernieuwbouw’ Wooldrik in Borne
BORNE - Borne kan het licht nog niet op groen zetten voor de ‘vernieuwbouw’ van sportcomplex ’t Wooldrik. De laatste offerte van de beoogde aannemer roept nog te veel vragen op. Daarom is er nog geen definitief akkoord gesloten. Daarover had dinsdag het besluit moeten vallen. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt?
-
PREMIUM
Hengelo onderhandelt met horeca over Club Dux aan de Markt
HENGELO - Vanuit de horeca is er interesse in het huren van het al jaren leegstaande, prominente Dux-pand aan de Markt. De gemeente is daarover in onderhandeling met een bedrijf, maar wil de naam van dat bedrijf nog niet noemen. -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM
Hengelose Dichtersbuurt haalt geen oud papier meer op: ‘We zullen in de kosten moeten snijden’
HENGELO - Leden van de Vereniging Dichtersbuurt hebben voor de laatste keer oud papier opgehaald. „Het is niet meer lonend”, zegt voorzitter Wouter Vermeulen. De vereniging zoekt nu naar alternatieve inkomsten. Zo gemakkelijk is dat niet.