Volledig scherm
Directeur Liesbeth Hassink (links) en bestuurslid Ton Tammerveld van het Bussemakerhuis, dat ruim 25 jaar bestaat als museum. © Christian van der Meij

Bussemakerhuis Borne jaar lang streng gecontroleerd

BORNE - Meer samenwerking met andere musea, een oplaadpunt en workshops: het Bussemakerhuis doet er alles aan om het bezoekers naar de zin te maken.

Het afgelopen jaar lag Museum Bussemakerhuis onder een vergrootglas. In november 2018 hoorde directeur Liesbeth Hassink dat het museum een jaar lang intensief gevolgd zou worden door het Museumregister. „We zijn er het hele jaar druk mee geweest, moesten telkens papieren laten zien, plannen inleveren. Maar gelukkig ging alles prima, en zijn we in december 2019 ‘goedgekeurd’. Dat betekent dat we gemakkelijker objecten in bruikleen kunnen krijgen, of subsidies kunnen aanvragen.”

Collectie

Het publiek houdt ook iets over aan de extra inspanningen. Hassink: „Wij moesten onze collectie digitaliseren. Daar zijn we inmiddels mee begonnen. We kregen wat extra budget en hebben daarvoor hulp ingeschakeld van de Museumfabriek in Enschede. Als klein museum heb je gewoon niet al die kennis in huis. Recent is onze website museumbussemakerhuis.nl vernieuwd en je kunt nu meteen doorklikken naar Collectie Nederland. Daar staat al een deel van ons bestand op, de komende jaren vullen we dat verder aan.”

Meer bezoek

Het Bussemakerhuis kreeg het afgelopen jaar 3,6 procent meer bezoekers over de vloer. Het aantal ‘gewoon’ betalende bezoekers nam iets af, het aantal museumjaarkaarthouders steeg flink. „Daar zijn we natuurlijk blij mee, al zijn de bezoekersaantallen nog steeds te laag om de begroting sluitend te krijgen. Gelukkig is inmiddels in Borne de bewegwijzering naar het Bussemakerhuis aangepast, zodat publiek ons beter en sneller kan vinden. En voor e-bikers komt er volgende maand een oplaadpunt.”

Volledig scherm
De bewegwijzering naar het Bussemakerhuis is verbeterd en begint al bij het NS-station. © Alice Plekkenpol

Het is vaak moeilijk voorspellen wat veel of weinig publiek trekt. „In de warme zomer was het ondanks een mooie fototentoonstelling rustig. Op bloedhete dagen kwam er een enkele keer niemand. Daar tegenover staat dat de expositie over borduren verrassend veel publiek trok. Een boel mensen hebben daar iets mee, emotie of herkenning. Er kwamen ook veel groepen op af.”

Samenwerking

Wat vruchten afwerpt is de samenwerking met andere musea. Eerder werd een succesvol combiticket met het Deldense Zoutmuseum aangeboden, volgend jaar is het Bornse museum een van de initiatiefnemers van het Textiel Festival Twente. „Daar verwachten we veel van. Het doel is Twente op de kaart te zetten als culturele regio met een grote diversiteit aan instellingen en activiteiten. Acht Twentse musea hebben daarvoor samen een stichting opgezet. In Borne komen meerdere activiteiten, denk aan bijvoorbeeld een verhalenverteller, de gidsengroep, muziek, theater en de synagoge.”

Bevrijdingsrok

Voor het komende jaar staan al diverse tentoonstellingen in de steigers. Momenteel is werk van vier weefsters te zien, in mei toont de Spaanse Alina Blasquez borduurkunst. In het najaar staat religieuze kleding in de schijnwerpers, onder meer in bruikleen van de kloosters in Zenderen en de synagoge te Enschede. Maar eerst nog een workshop bevrijdingsrok maken, eind maart. „Als dames die op 3 april dragen ziet dat er meteen heel feestelijk uit.”

Hengelo e.o.