Van de jubilerende Kolkleu uit Hertme wordt dit jaar veel verwacht.
Volledig scherm
Van de jubilerende Kolkleu uit Hertme wordt dit jaar veel verwacht. © Annina Romita

Carnavalstochten Borne en Zenderen niet bang voor storm

BORNE/ZENDEREN - Bang voor storm Ellen is de Stichting Borns Carnaval niet. „Het wordt weer een mooie optocht.”

Het carnaval in Borne, Zenderen en Hertme begint vrijdag traditiegetrouw met een moment van bezinning in de parochiekerk te Zenderen. De aanvang is 17.45 uur, het thema ‘Erbij horen’. Dit jaar gaat de opbrengst van de extra collecte naar ‘Het Noodfonds’ in Borne, vorig jaar kreeg de rolstoelgroep van ‘t Dijkhuis een bijdrage. De muzikale omlijsting is in handen van Koor Contrast en de ’t Is Ma Waj Went Band. De officiële opening van het carnavalsfeest is na de mis, om 19.15 uur in het gemeentehuis.

Sponsordorp

De Bornse carnavalsoptocht komt zaterdag 22 februari om 13.15 uur in de Europastraat in beweging. Net als vorig jaar volgt de stoet de Wensinkstraat, Ziekenhuisstraat, Stationsstraat richting Parallelweg en keert via de Azelozestraat en Grotestraat terug in het centrum. Eindpunt is het Dorsetplein. Daar wordt voor de tweede keer een sponsordorp gebouwd. „Groter dan vorig jaar”, zegt Monica Dost van de Stichting Borns Carnaval. „Om onze sponsors iets extra’s te bieden en een mooi zicht op de optocht, zijn we vorig jaar met dat dorp begonnen. Het bleek meteen een succes.”

Kinderen

Monica Dost gaat er vanuit dat de optocht komend weekeinde gewoon doorgaat. Er is opnieuw een storm voorspeld, Ellen dit keer, die mogelijk roet in het eten kan gooien. „Dat zou wel heel bijzonder zijn. De stichting bestaat elf jaar en we hebben de tocht nog nooit hoeven af te gelasten. Uiteraard houden we rekening met alle scenario’s, maar dat doen wel altijd al. Er kan ook sneeuw of ijzel komen. Later deze week overlegt het bestuur nog een keer.”

Jubilarissen

Aan de optocht doen elk jaar tussen de zestig en tachtig deelnemers mee, van grote wagens tot eenlingen. „De inschrijving is officieel afgelopen. Maar als zich op het laatst nog kinderen melden, of kleine loopgroepjes, dan kunnen die altijd nog aan de optocht worden toegevoegd.” De prijsuitreiking is om 16.30 uur. Dost: „Er zijn dit jaar twee carnavalsverenigingen die jubileren. De Kolkleu uit Hertme bestaan 33 jaar, en de Melbuulkes uit Borne 44 jaar. Beide clubs zijn van plan extra uit te pakken.”

Zenderen

Op zondag 23 februari is de optocht in Zenderen. Die begint om 13.30 uur volgens de bekende route, over de Lidwinaweg, Het Hulscher, Hoofdstraat, Prinsenweg en Almelosestraat. Na afloop is er feest in de Doldraejerstent aan de Lidwinaweg, met dj Ivar. Rob Stegehuis van de Doldraejers: „Dat is altijd een drukbezocht en gezellig feest. Wat betreft de optocht, die hebben we nog nooit afgelast. Maar we houden het nieuws in de gaten.” 

Hengelo e.o.