Volledig scherm
Wie wordt de opvolger van Rob Welten als burgemeester van Borne? Tot 4 oktober kunnen kandidaten solliciteren. © Lars Smook | Lars Smook Fotograf

Commissaris roept vrouwen op te solliciteren als burgemeester van Borne

BORNE - Ze hebben geen streepje voor. Maar Overijssels commissaris van de koning Andries Heidema wil vrouwen wel ‘actief uitnodigen’ om te solliciteren naar het ambt van burgemeester van de gemeente Borne.

Heidema kwam dinsdagavond persoonlijk naar Borne om de profielschets van de nieuwe burgemeester in ontvangst te nemen, zoals die door de gemeenteraad is vastgesteld. Letterlijk staat daarin: ‘Ervaring, daadkracht, bekwaamheid en geschiktheid voor de functie staan voorop. Politieke kleur en of het een man of vrouw is, vinden we van minder belang.’

Allerbeste

De commissaris van de koning keek daar iets anders tegenaan. Hij maakte er geen geheim van dat hij graag zou zien dat vrouwen meedoen in de sollicitatieprocedure. Hij wees er daarbij op dat in het provinciale burgemeesterskorps vrouwen nog altijd zwaar ondervertegenwoordigd zijn. Maar uiteindelijk geeft de kwaliteit van de kandidaat de doorslag. „Natuurlijk gaan we op zoek naar de aller-, allerbeste burgemeester voor Borne.”

Installatie

Nu de profielschets is vastgesteld, kan de commissaris de vacature openstellen. Kandidaten kunnen solliciteren van 12 september tot 4 oktober. Heidema zei te hopen dat de nieuwe burgemeester eind januari dan geïnstalleerd kan worden. Hij hamerde nogmaals op strikte geheimhouding. 

Dood paard

Op de eenmanspartij van Tom Verreussel (ex-SP) na zijn alle fracties met één lid vertegenwoordigd in de vertrouwenscommissie. Alleen Borne-Nu heeft er twee: Henk van den Berg (als technisch voorzitter) en Arthur Lammers. VVD-er Leo Graafhuis vond dat een beetje veel van het goede: Van den Berg zou het volgens hem ook wel alleen af kunnen. Maar de andere fracties waren dat niet met hem eens. Daarom legde Graafhuis zich er maar bij neer. „Ik ga niet trekken aan een dood paard.”

Hengelo e.o.