Volledig scherm
© Christian van der Meij

Controle fietsverlichting actie in Borne

BORNE - Bij ruim 80 procent van de fietsende jeugd die vrijwillig de fietsverlichting laat controleren, doen zowel de voorlamp als de achterlamp het. Maar dat is nog altijd te weinig. ,,Fietsverlichting moet in orde zijn”, waarschuwt wijkagent Jan Schmitz van de Bornsche Maten. ,,Het is levensgevaarlijk als je in het donker niet wordt gezien op de fiets.”

Fietsverlichting campagne
De actie op deze plek is onderdeel van de fietsverlichting campagne ‘Ik val op’ in Gelderland en Overijssel en het initiatief gaat uit van de gemeente Borne. ,,We hechten er heel veel waarde aan dat kinderen zich veilig in het verkeer bewegen. En dat lukt niet zonder fietsverlichting”, merkt beleidsmedewerker Verkeer en Vervoer Herman Horsthuis van de gemeente op. ,,We voelen ons daar als lokale overheid dusdanig bij betrokken dat we meedoen aan deze provinciale campagne. Iets van 70 procent van de Bornse middelbare scholieren fietst over dit fietspad richting Hengelo naar school en daarom is dit een mooie locatie om die kinderen erop te wijzen hoe belangrijk goede fietsverlichting is.”

Geen boete
De drie meiden van het ‘Ik val op’ promotieteam spreken de voorbij fietsende schooljeugd aan met de vraag of ze de verlichting mogen controleren. En nee, de jonge passanten krijgen geen boete bij ondeugdelijke verlichting. Zelfs niet als wijkagent Schmitz ook even komt kijken. „Het gaat niet om een boete, het gaat om veiligheid, om gezien worden in het verkeer”, benadrukt Schmitz.

Nieuwe fietslampjes
Bij jongeren met kapotte fietsverlichting monteren de dames van het campagneteam in een handomdraai nieuwe, wel werkende fietslampjes. Wie zijn verlichting al in orde heeft, krijgt een presentje in de vorm van een leuk spaaklampje.

Aan het einde van de middag komt Lara aan fietsen. Ze stopt en haar verlichting doet het. „Mijn vader kijkt altijd of de fietslamp het doet als ik het donker moet fietsen. En anders maakt hij het eerst.” „Zo moet het zijn”, stellen Horsthuis en Schimtz vast. „Het begint, zoals met zoveel dingen gewoon thuis.” De 16-jarige Tom bevestigt even later die stelling. Z’n lamp doet het wel, maar zit los en hangt naar beneneden. „Mijn verlichting moet het doen. Anders mag ik niet weg.”

Hengelo e.o.