Volledig scherm
© Emiel Muijderman

De eerste ‘köpkes’ in Bornse parkeergarage zijn ingekleurd

Het is deze woensdagmiddag druk in de parkeergarage onder het Kulturhus. En het zijn lang niet allemaal automobilisten. Integendeel. Het wemelt er van de schilders, kunstschilders. Van allerlei pluimage en van alle leeftijden. Ze geven de eerste ‘köpkes’ van kunstenaar Kees Ketting op de lange muur van de parkeergarage kleur.

„Hier word ik helemaal blij van”, zegt coördinator Marijke Adams van het Kulturhus, terwijl leerlingen van fusieschool Sprankel zich op het beton uitleven met verf en kwast. Ook passanten die een hoofd willen inkleuren, mogen hun gang gaan op de muur van de parkeerkelder.

Toen kunstenaar Kees Ketting bij de afdeling groen van de gemeente Borne aangaf een speeltuintje in zijn wijk te willen pimpen, begon het balletje te rollen. „De gemeente wilde deze muur van zijn saaie grijze kleur ontdoen. Maar in wat voor kleur moet je zo’n lang eind dan schilderen? Groen, blauw, geel? Dat was het ook niet. Of ik een idee had”, zegt Adams.

Project
Het kunstgilde was al benaderd, maar die was net met een ander groot project bezig. „We hadden eens gekeken wat je met een graffitikunstenaar kunt doen, maar daar was geen budget voor. Zo waren we bezig met het zoeken naar een oplossing om iets moois van die muur te maken. Het moest wel iets ‘Borns’ zijn. Iets waar heel Borne aan kon deelnemen en dat bleek nog een lastige opdracht.”

Een medewerker van de groenvoorziening gaf haar de naam van Kees Ketting door. Toen ging het snel. Adams: „Ongelofelijk, wat een ideeën heeft die man. We waren in twee minuten klaar en binnen twee weken was Kees de hoofden op de muur aan het schilderen. Dit is voor Borne echt een uniek project. Het kost de hele wereld niet en we krijgen een Bornse muur zoals we die graag wilden hebben.”

Hoofden
Op de muur van 23 meter lang en 3 meter hoog staan ‘enkele duizenden’ hoofden. Die moeten worden ingekleurd. Er mag geen grijs meer zichtbaar zijn. Een mevrouw die op zaterdag altijd met een groep vriendinnen wandelt, oppert om in plaats van te wandelen een keer te komen schilderen. „Geen probleem”, zegt Kees Ketting. „Er moet alleen een tijd worden afgesproken. Op zaterdagmorgen ben ik hier sowieso. Dan is het het hier lekker druk. Iedere Bornenaar mag een hoofd inkleuren. We hebben er nog heel wat te gaan.”

Hengelo e.o.