Ligconcert in de Zwanenhof.
Volledig scherm
Ligconcert in de Zwanenhof. © Annina Romita

De Zwanenhof Zenderen is failliet, maar blijft voorlopig nog open

ZENDEREN – Bezinningscentrum De Zwanenhof in Zenderen is failliet. Het retraitehuis zou worden uitgebreid met een zorghotel, maar de bouw daarvan ligt al een tijd stil. De directie is in verzet gegaan tegen het uitgesproken faillissement. ,,Zo lang die procedure loopt, doe ik niets”, aldus mr. Jacques Daniëls die is benoemd tot curator.

De ruwbouw van het kuurhotel met zestig gastenkamers bij De Zwanenhof is klaar. Het miljoenenproject had vorig najaar al opgeleverd moeten worden, maar er waren vanaf het begin problemen met omwonenden, die bezwaar hadden tegen de plannen. De bouw moest enkele keren worden stilgelegd wegens rechtszaken.

De Zwanenhof is het enige retraitehuis in Nederland dat nog die functie heeft. Het complex is sinds december 2011 eigendom van Team Spirit in Hengelo, het bedrijf van Joke Mijdam, die de leiding heeft over De Zwanenhof. Haar zakenpartner is Patrick Jägers van VJH Participaties. Volgens directeur Joke Mijdam is het faillissement aangevraagd door de familie Roelink, die haar woning en gronden verkocht aan De Zwanenhof. ,,Maar we hebben die vanwege alle rechtszaken nog niet kunnen afnemen.”

35 banen op de tocht

Joke Mijdam zegt ook dat de herfinanciering bijna rond is. ,,De bank wil de financiering voortzetten, maar dan moeten we zelf de boetes en schade betalen die door de vertraging is ontstaan. Daarvoor hebben we een financier, maar de familie Roelink heeft daarop niet langer willen wachten. Daarom zijn we ook in verzet gegaan en blijven we open. Het zou een drama zijn als dit stuk culturele erfgoed, waar ook nog eens 35 mensen werken, verloren zou gaan.” Buurman Patrick Roelink is kort in zijn commentaar: ,,Ik heb er mijn eigen ideeën over, maar die hoeven niet in de krant. Om te beginnen: als je geen geld hebt, kun je niet bouwen. Verder zeg ik er niks over.”

Miljoenenschade

Directeur Joke Mijdam zei in januari van dit jaar in deze krant, dat de schade door vertraging in de miljoenen loopt. ,,Bouwbedrijf Bramer nam andere klussen aan, maar pakt het werk nu weer op. De tarieven zijn inmiddels wel gestegen.” De wens bleek de vader van de gedachte, de bouwvakkers gingen niet weer aan het werk.

92 jaar oud

De Zwanenhof is 92 jaar oud. Het retraitehuis werd in 1927 op initiatief van verschillende Twentse rooms-katholieke standsorganisaties door de kloosterorde van de Redemptoristen gesticht. De Kleine Zusters van de Heilige Joseph zorgden voor de huishoudelijke verzorging van de gasten. Er waren programma’s voor allerlei doelgroepen, zoals werkende jongeren, hogere middelbare schoolklassen, (middenstands)verenigingen, militairen, moeders en bejaarden. In de oorlogsjaren heeft het retraitehuis onderdak geboden aan evacués uit verschillende plaatsen in het land. De laatste zusters zijn in 1994 vertrokken, de laatste vijf paters in 1999.

Het paviljoen waarin het Zorghotel zou worden gevestigd, komt helemaal los te staan van De Zwanenhof zelf.
Volledig scherm
Het paviljoen waarin het Zorghotel zou worden gevestigd, komt helemaal los te staan van De Zwanenhof zelf.
De bouw van het zorghotel ligt al weer een tijd stil.
Volledig scherm
De bouw van het zorghotel ligt al weer een tijd stil. © Carlo ter Ellen DTCT

Hengelo e.o.