Deze 13-jarige uit Borne doet alles om 's werelds beste biljarter te worden

VIDEOBORNE - Het leven van de 13-jarige Marius Kroonen uit Borne staat in het teken van biljart. Niet 'eat, sleep, rave, repeat', maar 'eat, sleep, biljart, repeat' is het schema van de tiener. Oh, en daar komt ook nog school bij. "Je moet er wat voor over hebben als je de beste van de wereld wil worden."

"Ik kom thuis van school, ga eten, biljarten en slapen", vertelt Marius alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Het jonge talent is enorm gedisciplineerd en traint elke avond anderhalf uur. Op zijn zolder staat een grote biljarttafel. "Ik ga door met trainen totdat ik een stoot onder de knie heb. Dat kan soms uren duren."

'De beste'

Veel tijd voor vrienden heeft hij daardoor niet, maar dat is geen probleem. "We kunnen wel appen, dat is niet zo erg." Klasgenootjes vinden het 'kicken' dat Marius aan biljart doet. "Ik doe iets unieks", verklaart hij. Dat 'zijn' sport veelal door volwassen mannen wordt beoefend doet de 13-jarige niks. "Vaak denken ze: dat mannetje verslaan we wel even, maar dan krijgen ze toch tegenstand. Dat vind ik grappig." Marius is inmiddels een bekende naam in de biljartwereld. "Iedereen wil tegen mij spelen, omdat ik de beste ben."

Het NK onder de 21 jaar is in het Gelderse Heukelum. Over zijn kansen laat de tiener zich voorzichtig uit. „Ik denk wel dat ik de top 3 haal en hoop hierna door te kunnen gaan naar de hoofdklasse.” Wij namen een kijkje bij Marius training op zijn zolder in Borne. Bekijk de beelden van de zelfverzekerde biljarter hierboven.

Volledig scherm
Marius Kroonen is 13 jaar en speelt al vanaf zijn 6e jaar biljart. Op 17 februari doet hij mee aan het NK biljarten. © Robin Hilberink

Hengelo e.o.