Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Een dagje op adrescontrole in Borne

BORNE - Met een iPad van het ministerie van Binnenlandse Zaken, gaan twee buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeente Borne regelmatig op adrescontrole. Doel: de basisadministratie (vroeger bevolkingsregister) op orde krijgen.

Burgerzaken
Voor vertrek gaan Stephan Bartelink en Bert van der Aa nog even langs bij burgerzaken. Ze krijgen een overzicht van adressen waar gecontroleerd moet worden en waarom er gecontroleerd moet worden. Het is afkomstig van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat vraagtekens zet bij zogenaamde briefadressen en adressen die wel heel veel bewoners tellen. Doel: de basisadministratie (vroeger bevolkingsregister) op orde krijgen.

Misbruik
Soms levert dat bijvangst op: het betrappen van fraudeurs. Want briefadressen worden in sommige gevallen misbruikt voor bijvoorbeeld toeslagen of zorgverzekeringen. Bijvoorbeeld door mensen die zijn geëmigreerd. Bartelink en Van der Aa moeten deze maand, naast hun andere taken, 9 adressen controleren op mogelijke overbewoning of om na te gaan of het briefadres nog actueel is. Zo zit er een woning bij waar een echtpaar staat ingeschreven dat na terugkeer uit het buitenland naar een nieuw onderkomen zocht. Maar inmiddels is het briefadres al een paar jaar in gebruik, terwijl dit maximaal een jaar is toegestaan. Een huisbezoek kan snel opheldering geven.

Geen medewerking
De bewoner van het eerste adres dat de boa’s bezoeken, wil vooralsnog niet meewerken. Hij meent dat de boa’s niet bevoegd zouden zijn om de gegevens van de basisadministratie te raadplegen. Dat het ministerie van Binnenlandse Zaken dit verlangt, maakt weinig indruk. Zonder formele brief van de gemeente doet hij niet mee. Teamleider Rien Harmsen van publiekszaken wil best zo’n brief regelen voor zijn boa’s. Mocht de bewoner dan nog niet meewerken, volgt een onderzoek. Zover zal het echter niet komen, want als Harmsen belt, krijgt hij alsnog de gevraagde gegevens.

Woongemeenschap
Bartelink en Van der Aa vervolgen hun route. Daar gebeurt weinig noemenswaardigs. Als laatste is een woongemeenschap aan de beurt, die keurig mutaties aan de gemeente meldt. Ook dit keer klopt alles. Eén nieuwkomer moet nog ingeschreven worden, zij woont er nog maar een paar dagen. Van der Aa bedankt de medewerkster hartelijk voor de medewerking.

Hengelo e.o.