Natasja Kroese schrijft opbeurende kaarten naar wie daar blij van wordt. Verzoeken krijgt ze via sociale media.
Volledig scherm
Natasja Kroese schrijft opbeurende kaarten naar wie daar blij van wordt. Verzoeken krijgt ze via sociale media. © Marieke Amelink

Een handgeschreven opbeurende groet uit Borne

BORNE Natasja Kroese maakt mensen blij met een handgeschreven kaart. Ze schrijft zich dezer dagen de vingers blauw. Er zijn al honderden opbeurende kaarten de deur uit.

Ze is zo ongeveer de enige in haar familie- en kennissenkring die nog handgeschreven kaartjes stuurt. En iedereen die er eentje ontvangt van Natasja Kroese die is er blij mee. Of het nu een kaartje is op een verjaardag, een andere feestelijke gelegenheid of als een hart onder de riem in een wat mindere tijd.

Verzorgingshuizen

De Bornse begon als vanzelf kaartjes te schrijven aan mensen toen de coronamaatregelen werden ingevoerd. „Gewoon om even te laten weten dat ik aan ze denk”, zegt ze. Toen de verzorgingshuizen op slot gingen vond ze dat ook de bewoners een schriftelijke groet verdienen, want zij waren plots afgesloten van de buitenwereld. Het kopje koffie drinken, het samen eten en het bezoek van kinderen en kleinkinderen werd onmogelijk. 

Veel ansichtkaarten

„Voor mijn bedrijf Boom Afscheidszorg liet ik voor een beurs een keer veel ansichtkaarten drukken”, zegt ze. „Die komen nu goed van pas.” Wie dat wil kan Kroese een kaartje laten sturen naar wie ook maar in Nederland. Ze schrijft ze allemaal zelf, met de hand. „Sommige mensen weten niet wat ze er op willen zetten”, aldus Kroese. „Dan schrijf ik zelf een boodschap, een gedichtje of wat er ook maar in me opkomt. Gewoon mensen even een hart onder de riem steken en hen laten weten dat er iemand is die aan ze denkt.”

Sommige mensen bestellen meerdere kaarten bij Kroese, die ze vervolgens zelf versturen. „Ik vind het mooi om te merken dat mensen in deze tijd extra naar elkaar omkijken.”

Brandhaard

In een week tijd schreef ze al meer dan tweehonderd kaartjes. „Elke dag naar de brievenbus lopen, dus mijn dagelijkse beweging krijg ik zo wel”, zegt ze. „En als ik in Borne een kaartje moet bezorgen, dan doe ik dat zelf.” Kroese krijgt verzoekjes uit het hele land, omdat ze haar aanbod via al haar socialemediakanalen bekendmaakt. „De meeste verzoekjes komen uit de regio”, zegt ze, „maar de kaartjes gaan ook naar de coronabrandhaard Brabant.”

„Ik merk dat het voor iedereen een spannende tijd is”, aldus Kroese. „Voor mijn eigen ouders bijvoorbeeld ook. Het is gewoon eng. We worden de hele dag overladen met coronanieuws. De één kan daar nu eenmaal beter mee omgaan dan de ander. Hoe fijn is het dan dat je er even kunt zijn voor iemand anders?”

Quote

Ik vind het mooi om te merken dat mensen in deze tijd extra naar elkaar omkijken

Natasja Kroese

Hengelo e.o.