Volledig scherm
© Annina Romita

Een lesje in ‘jezelf inhouden en opkomen voor jezelf’ op Twickel BorneBorne - Heb je ’m weer. Die vervelende jongen in de klas die je uitmaakt voor alles wat lelijk is. Wat doe je? Meteen wat terugroepen of tot tien tellen? „Eerstejaars leerlingen moeten voor zichzelf op durven te komen, maar tegelijkertijd ook weten wanneer ze zich beter in kunnen houden”, zegt gymleraar en antipest-coördinator Maik ten Berge van het Twickel College.


Om ze te helpen daarin een goede balans te vinden, is de Bornse school begonnen met weerbaarheidstrainingen. Leander Huurneman, van stichting Kulturhus Borne, helpt de leerlingen zichzelf te leren kennen en om op een goede manier om te gaan met elkaar. Voorafgaand aan de trainingen hebben de leerlingen een presentatie gehad over pesten, cyberpesten en groepsdruk. Tijdens die lessen werd aandacht besteed aan omgaan met pesterijen en groepsdruk en waarom een persoon doet wat hij of zij doet.

Vertrouwen

Deze morgen draait het onder meer over vertrouwen hebben in een ander. De een moet zich achterover laten vallen en erop vertrouwen dat de ander hem of haar opvangt. „Tijdens de trainingen wordt gewerkt aan de houding en lichaamstaal van de leerlingen, maar ook aan de keuze om ergens op te reageren, of juist te negeren”, legt Leander Huurneman uit. Er is nog een ander, bijkomend effect, zegt Ten Berge. „De trainingen zorgen er ook voor dat de eersteklassers elkaar beter leren kennen.”

Hengelo e.o.