Volledig scherm
In kleine groepen gaan kinderen in het Bussemakerhuis aan de slag met naald en draad. © Lars Smook

Even weg achter het beeldscherm in Borne

BORNE - Wat doe je als werkende ouders in de herfstvakantie met je kinderen? Die stuur je naar een activiteit. Wel tijdig aanmelden, want alles zit bomvol.

Het is volle bak in het Bussemakerhuis. In verschillende kamers werken groepjes kinderen geconcentreerd aan hun vilten wereldbol of geborduurde boekenlegger. Er is dinsdagochtend veel begeleiding, de gasten krijgen limonade en lekkers. Directeur Liesbeth Hassink wil niet stellen dat de scholieren in het museum 'gedumpt' worden. "Ze zijn echt gemotiveerd en vinden het leuk. Wel is het zo dat activiteiten in het begin van de week sneller volgeboekt zijn. Tegen het weekeinde nemen veel ouders een snipperdag."

Hassink is allang blij dat kinderen hun schermpjes even inwisselen voor creatieve bezigheden. "Dikwijls hebben ouders weinig tijd met hun kinderen te knutselen. Hier worden ze uitgedaagd en gaan ze trots met een zelfgemaakt voorwerp naar huis. Natuurlijk hopen we tevens dat de kinderen later met hun ouders nog een keer het museum bezoeken, nu ze eenmaal weten dat wij hier zijn."

Het organiseren van kinderactiviteiten in de vakanties gebeurt sinds een paar jaar onder de paraplu van het Kulturhus. Het Kulturhus zorgt voor een overzicht van alle vakantiebezigheden in Borne en regelt de aanmeldingen, wat het Bussemakerhuis, maar ook andere instanties zoals de bibliotheek, veel administratief werk uit handen neemt. In de bibliotheek was het gistermiddag eveneens dringen geblazen. Daar creëerden jonge techneuten, verdeeld over twee volgeboekte workshops, hun eigen virtuele wereld. Sporthal 't Wooldrik puilde eveneens uit. Daar konden diverse leeftijdsgroepen kennismaken met onder meer korfbal, dans en hockey. Liefst 165 kinderen kwamen af op de sportinstuif. "Elke vakantie houden we sportdagen, in de herfst is het altijd het drukst. Er gaan minder mensen op reis dan in het voorjaar, dus zoeken ze iets om de kinderen onder te brengen", zegt Irene Stroot van BorneSport. Kort voor de vakantie worden op de basisscholen flyers verspreid, zodat kinderen al kunnen uitzoeken wat ze in de herfstvakantie willen doen. "Borne stimuleert bewegen. Maar liefst 85 tot 90 procent van de kinderen doet aan sport. Dat ze graag hier komen, heeft te maken met het feit dat de sportochtend georganiseerd is. Tegenwoordig zijn kinderen minder gewend zelfstandig buiten te spelen en risico's in te schatten. Hier staat alles klaar. Dat hoort bij deze tijd."

Agenda
In het filmhuis draait vanmiddag Corgi, geschikt voor kijkers vanaf 6 jaar. Corgi Rex hoort bij het Britse Koningshuis, maar houdt zich niet altijd aan de regels. De KidsBios begint om 14.00 uur. Entree 3 euro inclusief ranja en iets lekkers.

In de bibliotheek leren kinderen morgen met een 3D-pen ruimtelijke schetsen maken. Deze gratis workshop is van 10.00 tot 11.30 uur en bedoeld voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar. Aanmelden kan via info@bibliotheekborne.nl

Vrijdag borduren kinderen in het Bussemakerhuis een lapje, dat ze bijvoorbeeld op een spijkerbroek of jasje kunnen bevestigen. Er zijn nog plaatsen vrij.

Zaterdag is het grote Halloweenevenement in het openluchttheater Hertme, van 16.30 tot 21.00 uur.

Zondag staat het centrum van Borne in het teken van griezelen voor de jeugd. Heksen, zombies en andere engerds lopen van 13.00 tot 16.00 uur door het centrum. Een spookhuis, straattheater en veel knutselactiviteiten maken het feest compleet. Er worden suikerspinnen en pompoensoep uitgedeeld.

Hengelo e.o.