Ook de winnaar van Wierden doet zaterdag mee aan de regionale finale in het Kulturhus Borne.
Volledig scherm
Ook de winnaar van Wierden doet zaterdag mee aan de regionale finale in het Kulturhus Borne. © Lenneke Lingmont

Finale regionale voorleeswedstrijd in Borne

BORNE - Het wordt spannend, zaterdag 29 februari in het Kulturhus. Daar wordt vanaf 15.00 uur een regionale finale gehouden voor de nationale voorleeswedstrijd. Ook de Bornse kampioen Mark Vlutters van ’t Oldhof doet mee.

In het Kulturhus nemen zeven deelnemers uit diverse plaatsen als Tubbergen, Almelo en Wierden het tegen elkaar op. De voorleeswedstrijd is een jaarlijks terugkerend evenement voor kinderen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. 

Bornse kampioen

De beste voorlezers van de deelnemende scholen nemen het tegen elkaar op in volgende rondes, die hen telkens een stap dichter bij de nationale titel moeten brengen. Het kampioenschap in de gemeente Borne had eind januari plaats, en daar namen vier jongens en vijf meiden aan deel. Mark Vlutters uit groep 8 werd tot winnaar uitgeroepen en ging daarmee door naar een van de vier regionale finales, waar bepaald wordt wie er naar de provinciale ronde in Zwolle mag.

Enthousiast

Door mee te doen aan de nationale voorleeswedstrijd ervaren leerlingen op een speelse manier dat voorlezen leuk en waardevol is. Doel is om kinderen enthousiast te maken voor lezen in het algemeen en kinder- en jeugdliteratuur in het bijzonder. Deelnemers kiezen zelf een favoriet fragment uit een boek, en lezen dat gedurende drie tot vijf minuten voor.

Lang traject

Vanaf september vonden er voorleeswedstrijden op de scholen plaats. Na de wedstrijd op school organiseerden bibliotheken de lokale en regionale rondes in januari tot en met maart. In maart en april volgen de provinciale voorleeswedstrijden. Uiteindelijk lezen twaalf provinciale kampioenen tijdens een landelijke finale in mei voor uit hun favoriete boek en strijden zo om de nationale titel. 

Hengelo e.o.