Volledig scherm
PREMIUM
Zelfportret bij gedicht Huilen is gezond © Myrthe Effing

Fotografe (27) uit Borne brengt ode aan gedichten Willem Wilmink

ENSCHEDE - De examencommissie waardeerde haar werk met het eindcijfer 9. In haar examenporfolio voor de Fotovakschool in Amsterdam slaat Myrthe Effing uit Borne volgens de commissieleden met succes een brug tussen poëzie van Willem Wilmink en collagefotografie.

Ze werd zes jaar geleden tijdens haar stage bij een communicatiebureau in Zuid-Afrika gegrepen door fotografie en film. Myrthe Effing (27) verbleef een half jaar in Kaapstad en keerde terug naar Saxion met het vaste voornemen documentairefotograaf te worden. Na haar opleiding Media Informatie en Communicatie in Enschede ging ze naar de Fotovakschool in Amsterdam om daar in deeltijd de opleiding Photographic Design te volgen en de fijne kneepjes van het vak te leren.

'Foto's en films die een bijzonder verhaal vertellen' wil ze maken. Zoals ze deed over bewoners van De Bijlmer, de multiculturele wijk in Amsterdam Zuid-Oost. Myrthe Effing zwierf er rond met haar camera en had er ontmoetingen met bewoners van diverse achtergronden.

Zoals Agartha (64), ook wel de 'moeder van de Bijlmer' genoemd, wier wieg in Ghana stond. Ze interviewde Agartha over haar betrokkenheid bij de wijk en de bewoners en plaatste de tekst in het examenportfolio bij de foto. "Fotograferen gaat me beter af dan schrijven, vind ik. Maar het is wel handig dat je ook het schrijven van teksten beheerst."

Collagefotografie

Myrthe Effing is bezig een eigen stijl te ontwikkelen in collagefotografie, een tweedimensionale techniek waarbij beeld wordt samengesteld door verschillende materialen bij elkaar te plakken.

Die techniek gebruikte ze ook bij haar afstudeerwerk, waarvan ze vond dat het een link met Twente moest hebben. Die verbinding vond ze in de gedichten van Willem Wilmink.

Ze studeerde af met de serie Willem Wilminkvandaag, een serie waarbij ze de gedichten van Willem Wilmink naar het hedendaagse haalt en portretten maakte van mensen uit deze regio. Zoals het gedicht Oorlog.

Hengelo e.o.