Volledig scherm
© Getty Images

Geen rundveemest in nieuwe mestvergister van Twence

ZENDEREN - Melkveehouders kunnen straks met hun koeienmest niet naar de te bouwen mestvergister in Zenderen. Daar wordt alleen varkensmest geaccepteerd.

Dat blijkt uit de aanvullende informatie die initiatiefnemer Twence naar de Commissie voor de milieueffectrapportage (Commissie m.e.r.) heeft gestuurd. Eerder was er nog sprake van dat de vergister een mix van rundvee- en varkensmest zou gaan verwerken.

80 procent

80 procent van de geproduceerde mest in Twente is rundveemest. Het gaat om circa 3,5 miljoen ton per jaar. De keus om in Zenderen toch alleen varkensmest te verwerken - 250.000 ton per jaar - betekent dat rundveehouders zelf een oplossing moeten vinden voor hun mest. De oplossing zit in het uitrijden van mest over het eigen land of het inkopen van mestrechten van andere boeren.

Volgens LTO-woordvoerder Arjan Bonthuis hoeft dat geen probleem te zijn, omdat meer varkensmest van de markt 'verdwijnt' en er daardoor meer ruimte ontstaat voor rundveemest. Omdat varkensmest vier keer meer fosfaat bevat dan rundveemest, zou dit ook voordeliger zijn. "De prijzen om rundveemest te verwerken zouden daardoor ook kunnen dalen", zegt Bonthuis.

Varkensmest

De keus om alleen maar varkensmest te gaan verwerken is ook strategisch, bevestigt Twence. De Commissie m.e.r. vroeg meer informatie over het verwerkingsproces in de nieuwe vergister, vanwege de combinatie van rundvee- en varkensmest die toegepast zou worden. Nu dat niet meer het geval is, hoeft Twence in ieder geval die aanvullende informatie niet aan te leveren. Het is de tweede keer dat Twence om meer informatie wordt gevraagd. Nadat Twence de eerste keer aanvullende informatie verstrekte, besloot de provincie de gehele inspraakprocedure opnieuw te beginnen. Dat betekende enkele maanden vertraging. Volgens de provincie heeft dit voor de inspraakprocedure geen gevolgen.

Hengelo e.o.