Gemeente Borne zet uitkering ten onrechte stop, geen bewijs voor fraude
BORNE/ALMELO - De gemeente Borne mag een bijstandsuitkering niet stopzetten wegens vermeende fraude. Dat stelt de rechtbank in Almelo.
Delen per e-mail
De gedupeerde uitkeringsgerechtigde tekent bij de rechtbank in Almelo beroep aan tegen het besluit van de gemeente om zijn uitkering te stoppen. De rechter stelt hem in het gelijk.
Meer uren in garage
De Bornenaar ontvangt al tien jaar lang een (aanvullende) bijstandsuitkering. Sinds 2016 werkt hij tien uur per week bij een bedrijf in Hengelo. De gemeente Borne verplicht hem vanaf januari 2019 elke week ingevulde en ondertekende weekroosters in te leveren bij de afdeling Werk en Inkomen. De bijstandsgerechtigde doet dat en meldt dat hij per 1 maart 2019 een functie voor 25 uur per week krijgt als garagemedewerker. Hij hoeft geen roosters meer in te leveren, tenzij hij afwijkende uren werkt.
Kort daarna onderzoekt de gemeente of de man zijn woord houdt. Volgens de gemeente komt hij eerder op zijn werk en vertrekt hij later. Ook is hij op een zaterdag aanwezig. Dat had hij moeten melden. De gemeente zegt dat daarom vanaf 1 maart 2019 niet meer kan worden vastgesteld of, en tot welk bedrag, hij recht heeft op bijstand.
Op werk tot rust komen
Volgens de garagemedewerker werkte hij niet meer dan 25 uur per week, maar zijn de uren incidenteel anders verdeeld. Bovendien ging hij vaak iets eerder naar zijn werk, en bleef hij na afloop even hangen om koffie te drinken en tot rust te komen. Zo ontvluchtte hij zijn thuissituatie met een inmiddels ex-echtgenote en vier kinderen. Hij zou er inderdaad op een zaterdag zijn geweest, niet om te werken maar om zijn zoontje de garage te laten zien. Er was dus geen sprake van schending van de inlichtingenverplichting. De rechter is het met hem eens.
Rechercheurs voor de deur
De man vindt bovendien dat de gemeente bij zijn werkgever navraag had kunnen doen over de gewerkte uren. Nu controleerden sociaal rechercheurs hem drie maanden lang vanaf de openbare weg bij zijn woning en zijn werk. Dat vindt hij inbreuk op zijn privacy. Daar gaat de rechter niet in mee. Het onderzoek in opdracht van de gemeente had een gerechtvaardigd doel, te weten het tegengaan van misbruik van sociale uitkeringen.
Geen ‘afwijkende’ bankafschriften
De man verklaarde tegenover de sociaal rechercheurs dat zijn broer hem een paar keer in de kroeg trakteerde. Dat zijn giften in natura. Het was de bijstandsgerechtigde echter nooit kenbaar gemaakt dat hij giften in natura ook moest melden. Van een schending van de inlichtingenverplichting is daarom volgens de rechtbank geen sprake. Wat voorts meeweegt is dat uit bankafschriften nergens blijkt dat de man giften ontving, betaald kreeg voor extra werk of een afwijkend bestedingspatroon had.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Flinke schade en 1 gewonde na aanrijding op N743 tussen Borne en Zenderen
ZENDEREN - Twee automobilisten zijn donderdag in de avondspits met elkaar in botsing gekomen op de N743 tussen Borne en Zenderen. Als gevolg daarvan was de weg tijdelijk afgesloten voor verkeer. Twee personen werden door ambulancepersoneel behandeld. Eén van hen is uiteindelijk met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. -
Gemist? Zorgen om knuffels na zelftests & mysterieus huis in Oldenzaal
Ben je er vandaag niet aan toegekomen om al het regionale nieuws op Tubantia.nl te volgen? Geen probleem, we hebben het in een overzicht voor je op een rij gezet. Dit is het nieuws van maandag 12 april. -
Update
Treinverkeer tussen Hengelo en Almelo hervat na aanrijding
ZENDEREN - Tussen Hengelo en Almelo reden zondag lange tijd geen treinen. Oorzaak hiervan was een aanrijding op het spoor. Er waren snelbussen ingezet voor de reizigers tussen Hengelo en Almelo. -
Twentse coronacijfers: 178 nieuwe besmettingen, geen sterfgevallen
ENSCHEDE - In Twente zijn het afgelopen etmaal 178 mensen positief getest op het coronavirus. Er waren geen nieuwe sterfgevallen door het virus. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM maandagmiddag publiceerde. Landelijk werden 6757 nieuwe besmettingen vastgesteld. -
PREMIUM
Twente wil opheffing negatieve covid-verklaring voor pendelaars naar Duitsland: ‘Slecht verhaal’
HENGELO - De Veiligheidsregio Twente wil dat Duitsland de verplichting tot een recente geen-corona-verklaring opheft voor pendelaars. De Duitse eis is volgens voorzitter Sander Schelberg voor deze regio ‘een moeilijk en slecht verhaal’.
-
Wel zonnepark Zenderen, maar dan geen vuilstort meer
ZENDEREN/BORNE - Dat er op het terrein Elhorst-Vloedbelt een zonnepark komt lijkt een voldongen feit. -
Veehouder uit Zenderen eist snel aanplant rondom onafgebouwde Zwanenhof
DEN HAAG/ZENDEREN - De Zenderense melkveehouder B. Wennekink maakt het de gemeente Borne flink lastig door te eisen dat werk wordt gemaakt van het landschapsinrichtingsplan bij het in aanbouw zijnde zorghotel De Zwanenhof. -
Oud Borne wil zonnepanelen, maar hoe en waar plaats je die dingen in een beschermd dorpsgezicht?
BORNE -Het gaat hard met de zonnepanelen, meent een verheugde wethouder Michel Kotteman. „Ze vliegen de daken op.” Hoogste tijd om de richtlijnen daarvoor iets te versoepelen en vooral meer duidelijkheid te scheppen naar de huizenbezitters toe. „Onze welstandsegels over zonnepanelen in Oud-Borne stammen uit 2004. Toen zag je ze nog nauwelijks.”