Volledig scherm
PREMIUM
Gerd Spenkelink heeft alle recepten bedacht, gemaakt en gefotografeerd. „Wat je in dit boek ziet, komt ook zo op je eigen bord.” © Lars Smook

Gerd Spenkelink uit Zenderen: van UT-onderzoeker tot vlierbeskok

ZENDEREN - Van UT-onderzoeker tot vlierbeskok. Gerd Spenkelink heeft geen spijt dat hij die stap vijf jaar geleden zette. „Vlier is heel veelzijdig.”

„Achteraf gezien had ik dit al veel eerder moeten doen”, zegt Gerd Spenkelink. Hij wijst naar de tafel vol verschillende producten, gemaakt van vlierbloesem en vlierbes. Het zijn er een kleine twintig, variërend van chutney tot op te warmen glühdrank. Destijds wilde hij al een punt achter zijn vorige functie zetten, dus nam hij vijf jaar geleden zonder weemoed afscheid van zijn baan als onderzoeker bij de Universiteit Twente. Zijn grote hobby, koken met vlier, zou zijn nieuwe beroep worden. „Best een gok, want ik heb geen agrarische achtergrond en begon nu toch opeens met een kleine boomgaard. Die ligt bij het vrouwenklooster in Zenderen. Het eerste jaar moesten de vlierstruiken nog groeien, daarna kon ik oogsten. Dat doe ik twee keer per jaar. In het voorjaar de bloesem, waar ik allerlei producten van maak. Die hebben doorgaans een gele kleur. In het najaar ga ik met de bijna zwarte bessen aan de slag.”

Hengelo e.o.