Volledig scherm
stockadr raad van state den haag interieur © RvS

Groen licht voor woontorens bij school Bongerdsweg in Borne; bezwaren van tafel geveegd

DEN HAAG/BORNE – De Raad van State heeft alle bezwaren van omwonenden tegen een bouwplan voor twee woontorens pal naast een basisschool aan de Bongerdsweg in Borne verworpen.

Uit de definitieve uitspraak blijkt dat het bouwplan prima door de ruimtelijke ordeningsbeugel past. In ieder geval voorziet de Raad geen verkeersgevaarlijke situaties bij de school. Het gaat om de bouw van 35 appartementen een enkele winkels op de begane grond. Het plan levert geen dusdanige toename van de verkeersoverlast rondom de Bongerdsweg op waardoor er voor meer ongelukken gevreesd moet worden, temeer daar de gemeente verschillende verkeersmaatregelen neemt, waaronder het instellen van eenrichtingsverkeer en een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. 

Niet te hoog

Verder vindt het hoogste bestuursrechtscollege de hoogte van de torens van respectievelijk 20 en 11 meter niet te hoog, zeker niet als je beseft dat ze in een stedelijke omgeving komen. De Raad voorziet ook geen ingrijpende aantasting van de privacy van de omwonenden. De dichtstbijzijnde woning van de bezwaarmakers ligt op 76 meter en ook dat is niet vreemd in een stedelijke omgeving. De Raad stemt eveneens in met de opzet van het plan, dat een uitbreiding van de school met een extra verdieping mogelijk maakt en voor het vestigen van een zogenoemde wijkvoorzieningencluster. Dat betekent dat er rond de school meerdere maatschappelijke- en wijkvoorzieningen kunnen die de gehele wijk de Bornsche Maten ten goede komen. 

Schop de grond in

De Raad van State heeft overigens ook direct einduitspraak gedaan, waarmee het plan definitief is goedgekeurd en de schop de grond in kan.

Hengelo e.o.