Volledig scherm
© ANP

Gross Kiesow treurt na fataal ongeluk Bornenaren: 'Hele dorp is in rouw'

GROSS KIESOW - Het Duitse dorp Gross Kiesow rouwt om de slachtoffers van het verkeersongeval in die plaats. Bij het ongeluk in het noordoosten van Duitsland kwamen in de nacht van vrijdag op zaterdag onder meer Jan Nijland (54) en zijn 20-jarige dochter Esmee uit Borne om het leven.

De Bornenaren kwamen rond half drie terug van een feestje, toen ze van de weg raakten en met hun auto tegen een boom knalden. Twee dorpsgenoten, een vrouw van 20 en haar vriend van 27, liggen met zware verwondingen in het ziekenhuis. Volgens de Duitse politie wordt voor hun levens gevreesd.

Ook twee Duitse inzittenden, een 49-jarige man en zijn schoonzoon (25), overleefden de klap niet. De zwaargewonde vrouw zat tijdens de fatale rit bij een van hen op schoot. Politiewoordvoerder Axel Falkenberg spreekt over 'een van de zwaarste auto-ongelukken die ooit in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren heeft plaatsgevonden.'

Feest in het dorp
Jan Nijland was eigenaar van een agrarisch bedrijf in Gross Kiesow. Samen met zijn dochter en twee van haar vrienden bezochten ze vrijdagavond een feest in het dorp. Twee werknemers van Nijland, de Duitse inzittenden, zouden na het feest door het Bornse viertal naar huis worden gebracht met de auto van Nijland.

Boom
Tijdens de korte rit raakten de rechterwielen van de auto om onbekende reden van de weg en belandden in de verharde berm. Honderd meter verderop kwam de auto frontaal tegen een boom tot stilstand.

Snelheidsmeter
Volgens de politie is er vermoedelijk te hard gereden: de naald van de snelheidsmeter in de auto is na de klap blijven hangen op 140 kilometer per uur. De precieze snelheid waarmee gereden is wordt onderzocht, maar de politie zegt dat het aannemelijk is dat er zo hard is gereden. Ook wordt onderzocht of er alcohol in het spel was. De onderzoeksresultaten worden over enkele dagen verwacht.

Dorp in rouw
Niet alleen in Borne, maar ook in Gross Kiesow is het nieuws over het ongeluk hard aangekomen. "Het hele dorp is in rouw", zegt politiehulpverlener Andreas Schorlemmer. "Het slachtoffer zorgde voor werkgelegenheid en had hier vrienden en bekenden. Hij en zijn dochter waren belangrijke mensen in het dorp. Het is heel droevig." Gross Kiesow heeft ongeveer 1.200 inwoners. Op de plek van het ongeval zijn afgelopen weekeinde bloemen en knuffels neergelegd.

Hengelo e.o.