Volledig scherm
© Annina Romita

Hefboombrandspuit Spanjaard na restauratie naar Dijkhuis Borne

BORNE - De renovatie van de oude hefboombrandspuit van Spanjaard is bijna voltooid. Binnenkort krijgt hij een mooi plekje in de hal van Het Dijkhuis.


De herstelwerkzaamheden zijn vrijwel afgerond. Binnenkort kan de oude hefboombrandspuit van Spanjaard van de bovenverdieping van de Hengelose brandweerkazerne naar beneden worden getakeld. Daar wordt de spuit verder afgemonteerd en eenmaal klaar kan hij op transport, met een vrachtwagen van de brandweer retour Borne. In Het Dijkhuis krijgt het museumstuk een eigen plekje.

Bijenwas

De spuit is door vrijwilligers van de Stichting Historie Brandweer Hengelo volledig uit elkaar gehaald en stukje bij beetje in zijn oude luister hersteld. Jaren opslag in deze loods van de gemeente had de spuit geen goed gedaan. Het eikenhouten chassis, waar de pomp op staat, moest compleet worden vervangen. Deze was totaal verrot. De nieuwe bodemplaat ziet er overigens niet gloednieuw uit. Om hem een passende oude look te geven, is hij met bijenwas ingesmeerd, die het hout tevens beschermd tegen nieuwe aantasting.

Houtworm

Ook de trekmolen moest helemaal worden vervangen: „Die zat barstensvol met houtworm. De oude hebben we voor de zekerheid maar op het dak gegooid. Daar kun je niet voorzichtig genoeg mee zijn. Straks hebben we alles vol met houtworm”, beschrijft secretaris John Vulker van de stichting lachend. In afwachting van de vuilcontainer, ligt het oude exemplaar nog op het dak.

Onderdelen

Alle onderdelen zijn helemaal schoon geschuurd en met primer bedekt. De spuit is in originele kleur geschilderd, gebroken wit, net als de velgen van de wielen. „Daarvoor moest de juiste verfkleur worden bijgemaakt”, aldus Vulker.
De hefboombrandspuit is in 1862 speciaal voor de textielfabriek van Spanjaard gebouwd. Met de sluiting van de fabriek in de jaren 90 verdween hij naar de opslag. Twee jaar geleden heeft de stichting zich er over ontfermd. De afgelopen jaren hebben de vrijwilligers de pompwagen volledig hersteld.

Fotocollage

Van het herstelproces heeft Vulker al die jaren foto’s gemaakt om de voortgang gedetailleerd vast te leggen. Hiervan wil hij een collage samenstellen die in een lijst bij de hefboombrandspuit komt te hangen, nadat deze in Het Dijkhuis is ondergebracht.
De Stichting heeft nog geprobeerd om te achterhalen of en hoe vaak de brandspuit ook daadwerkelijk is ingezet bij bluswerk in de fabriek. Maar die informatie hebben de vrijwilligers niet meer boven water gekregen. Ook de gemeente-archivaris van Borne kon hier niets meer over terug vinden.

Hengelo e.o.