Volledig scherm
PREMIUM
Leerlingen van basisschool, die de spoorwegovergang Aazelosestraat oversteken of er voor staan te wachten. © Carlo ter Ellen DTCT

Het ijzeren gordijn dat Borne in tweeën deelt

video | reportageBORNE - Een ‘ijzeren gordijn’ deelt Borne in tweeën: de druk bereden spoorlijn van de Randstad naar Duitsland. Topman Eringa van ProRail wil het liefst alle overwegen kwijt. Elders lukt al dat aardig, maar Borne zit nog steeds met vijf overwegen. Via deze gaten in het gordijn kunnen inwoners naar ‘de andere kant’.

Voor de spoorwegovergang in de Azelosestraat staat in de ochtendschemer een lange rij auto’s. De spoorbomen zijn dicht, de alarmbellen rinkelen al geruime tijd. Vanaf de Azelosestraat is te zien dat een paar honderd meter verderop ook de bomen van de overweg in de Bornerbroeksestraat gesloten zijn. En de andere kant op blijken inmiddels ook de bomen in de Deldensestraat dicht. Drie openingen in de ‘spoortraverse Borne’ zijn nu gesloten, terwijl de door de alarmbellen aangekondigde trein nog even op zich laat wachten. Dan, het is ongeveer kwart over acht, raast de intercity naar Enschede voorbij.

Hengelo e.o.