Het lijkt op klootschieten.... maar het is toch echt het NK Horlogegooien in Zenderen

VideoZENDEREN - Klootschieten doe je met een ronde bal maar waarom niet met een horloge? Het NK Horlogegooien in Zenderen zaterdag was een ludiek treffen van mensen die of heel precies of heel ver met een horloge kunnen gooien.

De zon schijnt, het kunstgras van Zenderen Vooruit voelt koel aan en enkele honderden mensen genieten van een bijzonder evenement: het Nederlands Kampioenschap Horlogegooien. De eerste editie trekt kinderen en volwassenen die in het doelgebied wachten tot ze het startsein krijgen van organisator en speaker Rogier Koershuis. En dan.... gooien maar!

Speerwerphouding

De manier waarop mensen een horloge wegwerpen, is heel verschillend. Van een nonchalante onderhandse worp, alsof ze zachtjes een kloot weggooien, tot een atletische speerwerphouding met bijbehorende aanloop. Menig deelnemer weet tot ver voorbij de 50 meter te gooien. Daarnaast is er ook het precisiegooien: het horloge moet in een emmer worden gegooid.

Mee naar huis

En de horloges? Die blijven allemaal heel, zegt Koershuis. Zijn bedrijf Kish.nl, een van de grotere horlogewebshops, heeft het evenement opgezet. Aan het eind van de strijd krijgen de winnaars (Herman ten Asbroek bij de heren, Lichelle Mollink bij de dames en Pien Wijnstra bij de kinderen) een horloge mee naar huis.

Fanatiek

Koershuis stelt dat het niet bij deze ene editie blijft. De intentie is om het de komende 5 jaar te houden. "Daar gaan we voor. Misschien gaan mensen er wel voor trainen en worden ze fanatiek."

Volledig scherm
© Wouter Borre

Hengelo e.o.