Volledig scherm
© Thinkstock

Inwoners Duits dorp massaal bij herdenking Bornse slachtoffers

GROSS KIESOW - Een groot deel van de 1200 inwoners van het dorp Gross Kiesow (en een fors aantal mensen uit Borne) zaten gisteravond in de kerk in het Duitse dorp. Daar herdachten ze de omgekomen Jan Nijland (54) uit Borne, zijn dochter Esmee (20) en twee Duitse slachtoffers van 49 en 25 jaar.

Het viertal kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven, toen de auto waarin ze zaten in het dorp tegen een boom tot stilstand kwam. Ook bij het lot van twee zwaargewonden uit Borne, een man van 27 en zijn 20-jarige vriendin, werd stilgestaan. Zij liggen nog altijd in een ziekenhuis in het Duitse Greifswald, waar ze in een kunstmatige coma worden gehouden.

Saamhorigheid
Tijdens de herdenking nam onder meer pastor Andreas Schorlemmer het woord. Hij kende Jan en Esmee Nijland persoonlijk. Hij sprak over het zoeken naar vertrouwen en liefde. „Ik hoop dat we hen een gevoel van saamhorigheid en warmte kunnen geven in deze zware tijd.” Tijdens de dienst werden veel kaarsen aangestoken en waren er bloemstukken met zonnebloemen. Voorafgaand aan de bijeenkomst rekende Schorlemmer al op een grote opkomst. „Jan Nijland en zijn dochter waren heel bekend en geliefd in het dorp, waar iedereen elkaar kent. Jan zorgde met zijn boerenbedrijf voor werkgelegenheid en was ook een heel warm mens.”

Onlangs verkocht Nijland zijn bedrijf. Vrijdag was hij in het dorp om de laatste zaken af te handelen, waarna in de avonduren een feestje met oud-werknemers gepland stond.

FC Twente
Zaterdagavond werd tijdens de thuiswedstrijd van FC Twente tegen Excelsior ook al aandacht geschonken aan het ongeval. De fanatieke supporters van Vak-P toonden een spandoek met de tekst ‘Volhouden’, bestemd voor de 27-jarige Bornenaar die bij het ongeluk zwaargewond raakte. Hij is fervent supporter van FC Twente.

In Borne, waar het ongeval ook is ingeslagen als een bom, zijn (nog) geen herdenkingen gepland. Volgens wethouder Herman Mulder is er vanuit de gemeente contact met de familie Nijland, maar stelt de gemeente zich terughoudend op. „Vandaag gaat collega-wethouder Michel Kotteman bij familieleden op bezoek. Hij kent de familie persoonlijk. Het is heel erg tragisch wat er gebeurd is. Vooral voor de families, maar je merkt ook de impact op heel Borne. Op momenten als deze is Borne weer echt een dorp.”

Hengelo e.o.