Volledig scherm
Jan Pierik is de nieuwe burgemeester van Borne. © Gemeente Borne

Jan Pierik nieuwe burgemeester Borne

BORNE - Jan Pierik (60) uit Zutphen gaat begin volgend jaar aan de slag als burgemeester van Borne. „Ik heb heel veel zin in het mooie Borne.”

Jan Pierik, nu nog directeur van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden en van 2000 tot 2010 directeur in Hengelo van Ambulance Oost, wordt de nieuwe burgemeester van Borne. „Waarom ik gesolliciteerd heb? Het begon weer te kriebelen. Tien jaar lang zat ik voor de PvdA in de gemeenteraad van Nijmegen. Daar kon ik wethouder worden, maar deed dat toch niet. Ik koos voor de gezondheidszorg. Daar heb ik veel bestuurlijke ervaring opgedaan die nu hopelijk in Borne van pas komt. Wel bleef ik zijdelings actief in de politiek, als adviseur van burgemeesters in Arnhem, Ede-Wageningen en Barneveld”, aldus Pierik .

Familie

Saillant detail: de in Bentelo geboren Jan Pierik is een volle neef van Annie Schreijer-Pierik en van Harrie Scholten, wethouder in de Hof van Twente. Hij was dinsdagavond niet aanwezig toen zijn naam bekend gemaakt werd. Dat gebeurde tijdens een speciale raadsvergadering in het hermetisch afgesloten gemeentehuis.

Jan Pierik is blij met zijn aanstaande benoeming, al komt die niet als een totale verrassing: ,,In november had ik een goed gesprek met de vertrouwenscommissie.” Op die commissie maakte hij indruk doordat hij doortastend, duidelijk, benaderbaar, met een goede visie en organisatorisch sterk overkwam. De nieuwe burgemeester wordt medio januari bij Koninklijk Besluit benoemd voor een periode van zes jaar. De nieuwe burgemeester zal tijdens een gemeenteraadsvergadering op 28 januari 2020 worden geïnstalleerd.

Veel animo

Liefst 21 kandidaten hadden gesolliciteerd op de vrijgekomen post, na het onverwachte vertrek van Rob Welten in april dit jaar. Welten was na bijna tien jaar burgemeesterschap in Borne toe aan een nieuwe uitdaging, die hij vond in Haaksbergen. Sinds die tijd nam oud-wethouder Gerard van den Hengel uit Barneveld waar. Hij blijft nog in functie tot 28 januari, als de nieuwe burgemeester officieel wordt geïnstalleerd.

Vrouw

Bij het opstellen van de sollicitatie-eisen ging men niet over een nacht ijs. Een vertrouwenscommissie, bestaande uit de raadsleden Henk van den Berg (Borne-Nu, voorzitter), Arthur Lammers (Borne-Nu), Jan de Vries (GroenLinks/PvdA), Ernst Janssen (D66), Mieke Visser (SP), Leo Graafhuis (VVD), Mike de Boer (GB’90) en Bert Oude Lansink (CDA), inventariseerde bij tientallen Bornse instellingen en partners zoals het Kulturhus en Welbions, wat van een burgemeester wordt verwacht. Voor het eerst werden de inwoners nadrukkelijk bij de procedure betrokken. Alle burgers van Borne, Zenderen en Hertme vanaf 18 jaar konden tot half juni hun zegje doen. De leden van het BornePanel werden zelfs actief benaderd. Alles bij elkaar leidde dat tot een profielschets, die op 10 september werd vastgesteld door de gemeenteraad, in bijzijn van de Commissaris van de Koning, Andries Heidema. Laatstgenoemde maakte er van meet af aan geen geheim van, dat hij graag zou zien dat vrouwen zouden solliciteren. Van de sollicitanten bleken de mannen met veertien echter in de meerderheid.

Hengelo e.o.