Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Keepersdag NEO Borne: ‘Een goede keeper is altijd tweebenig’

BORNE - Ze staan er niet van te kijken dat Mark Spenkelink, hun Mark, net te horen heeft gekregen dat hij als derde doelman aan de selectie van GA Eagles is toegevoegd. De demonstratie die de talentvolle doelman samen met keeperstrainer Eddy Pasveer verzorgt is indrukwekkend.
De jeugd die deelneemt aan deze twaalfde keepersdag bij NEO, is onder de indruk en kijkt muisstil toe vanaf de tribune. Zo goed willen ze allemaal wel worden, maar dat gaat-em niet worden. ,,Hoeft ook helemaal niet”, verzekert keepers coördinator Jos Kok van NEO. ,,Iedere jeugdkeeper uit de regio tot en met 17 jaar mag aan deze keepersdag meedoen. Aan het einde van de dag wordt er wel een Talent van de Dag uitgeroepen, maar de dag is verre van competitief.”

Leerzaam

,,De doelstelling is dat als deze kinderen vanmiddag naar huis gaan, ze een even leuke als leerzame middag hebben gehad”, vult Eddy Pasveer, de oud-doelman van het eerste van NEO aan. Pasveer, zelf vroeger actief in het betaalde voetbal en de vader van Remko Pasveer van PSV komt al 25 jaar met zijn ‘Twents Keeperstrainer collectief’ bij NEO over de vloer voor de tweejaarlijkse keepersdag op ’t Wooldrik. Ook deze dag heeft hij een heel peloton keeperstrainers bij zich en in groepje van zes wordt een heel programma afgewerkt. Na de demonstratie met Mark Spenkelink wordt een groepsfoto gemaakt. Daarna volgt het tweede dagdeel, waarin de deelnemers nog meer nieuwe dingen leren.

Concurrentie

Het aantal inschrijvingen ligt aanzienlijk lager dan de vorige keer, twee jaar geleden. ,,De concurrentie van dit soort keepersdagen is groot geworden, weet Jos Kok. Deze week zijn er vijf in de regio en dat is teveel. Er zijn commerciële keepersscholen bijgekomen en we zitten met z’n allen in dezelfde vijver te vissen. Pasveer: ,,In Haaksbergen is vandaag ook een keepersdag met Michel Veurink, vroeger zelf onderdeel van het Twents keeperscollectief. Hij is voor zichzelf begonnen. Normaal gesproken hadden we daar ook een aantal keepertjes van gehad. Jammer dat het zo uitdunt, want je stemt wel de organisatie af op die honderd deelnemers die hier al jaren komen.” Pasveer geeft aan dat ze de keepersdag aan de tijdgeest gaan aanpassen om het nog aantrekkelijker te maken voor de keepertjes uit de omgeving. ,,Over twee jaar gaan we er iets moois van maken. Dan bestaat NEO 100 jaar.”

Tweebenig

En waar moet een keepertje sowieso aan voldoen om misschien net zo goed te worden als Mark Spenkelink? Jos Kok weet er het wel: ,,Als je prof wilt worden zul je tweebenig moeten zijn. Dan ben je al een eind op weg.”

Volledig scherm
© Emiel Muijderman
Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Hengelo e.o.