Keolis wil ‘grandioze vervoershufters’ harder aanpakken

VideoZUTPHEN/BORNE - Het reisverbod is een papieren tijger. Dat zegt directeur Emile Broersma van vervoersbedrijf Keolis Nederland.  Het is hoog tijd om agressief gedrag veel harder de kop in te drukken.

Broersma reageert op een incident op het station van Borne, waar eerder deze week een buitengewoon opsporings ambtenaar (Boa) zwaar is mishandeld. De 20-jarige verdachte was door de medewerker van Keolis betrapt op het reizen zonder geldig vervoersbewijs. Hij had evenmin een geldig identiteitsbewijs bij zich. De Boa wilde de man aanhouden, waarna een handgemeen ontstond. 

‘Grandioze hufter’

Volledig scherm
Directeur Emile Broersma van vervoersbedrijf Keolis © Arjan Gotink

„De dader - ik noem hem een grandioze hufter - kreeg een reisverbod opgelegd”, aldus Broersma. „Maar die maatregel is in de huidige opzet een wassen neus. Het betekent namelijk dat hij maximaal twaalf weken niet met ons mag reizen op de lijn Enschede-Zwolle. Maar hij kan in praktijk hetzelfde traject wel met de NS reizen of via een busverbinding.”

Broersma en zijn collega's van andere vervoersbedrijven zijn al langer bezig om maatregelen te bedenken om  vervelende klanten buiten de deur te houden.

Dat is nodig, legt hij uit:  „We zien het aantal geweldsincidenten gelukkig steeds dalen, maar de heftigheid van die incidenten neemt juist toe, zoals op het station in Borne. En ook in Rotterdam was het deze week nog raak in een bus, waarbij de chauffeuse werd aangevallen door een passagier.”

Grotere impact

Daarom willen de vervoerders dat het reisverbod een veel grotere impact gaat krijgen, als één van de manieren om agressie verder te beteugelen. „Het reisverbod voor geweldplegers in het openbaar vervoer moet tenminste een jaar van kracht blijven bij alle vervoerders. En bovendien moet dat verbod voor elke vorm van openbaar vervoer in een bepaald gebied gaan gelden. Het is toch een steek in de rug voor onze medewerkers, als ze zien dat een dader vrolijk met een ander vervoersbedrijf kan blijven reizen?”

Quote

De heftigheid van de geweldsin­ci­den­ten neemt toe

Emile Broersma, directeur Keolis Nederland

Ministeries

Broersma en zijn collega's gaan hun eisen onder de aandacht brengen bij de twee betrokken ministeries, die van Veiligheid en Justitie en Infrastructuur en Waterstaat. Ook hopen ze dat de politiek in actie komt. De boodschap is inmiddels opgepakt door Joeri Pool, statenlid voor de PVV in Overijssel. Pool noemt agressie in het ov onaanvaardbaar: „Wij willen dit soort tuig niet meer in onze treinen zien.”

Hengelo e.o.