Volledig scherm
© Annina Romita

Kort geding over achterhouden stukken door Hengelo en Borne in zaak Katgert

BORNE/HENGELO - De gemeenten Hengelo en Borne hebben stukken achtergehouden in de zaak Katgert. Om die alsnog boven water te krijgen, hebben de advocaten van de familie een kort geding aangespannen.

De al jarenlang slepende zaak draait om de woning van de familie aan de Burenweg. Die stond de de ontwikkeling van bedrijventerrein De Veldkamp in de weg. Borne stemde de woning weg door van het perceel bedrijfsterrein te maken. Katgert weigerde daar genoegen mee te nemen, waarna procedure op procedure volgde. De laatste uitspraak van de Raad van State, begin dit jaar, luidde dat de Katgert kan blijven wonen aan de Burenweg, maar dat de woonbestemming op den duur vervalt. Erger voor de familie is dat de bewoning van een bijgebouw als illegaal is bestempeld. Volgens de familie moesten ze die door gezinsuitbreiding wel als slaapruimte gaan gebruiken vanwege de onzekerheid rond de toekomst van het huis.

Onzorgvuldig
De advocaten van de familie, Stefan Kukolja en Mark Wullink, zijn er zeker van dat de uitspraak anders zou zijn geweest als de rechters alle informatie hadden gekregen die ze hadden moeten hebben. Ze hebben daarom een herzieningsverzoek ingediend bij de Raad van State. Daarnaast loopt een cassatieberoep bij de Hoge raad. De gemeenten Borne en Hengelo, die samen optrekken in de ontwikkeling en exploitatie van Veldkamp, zouden echter stukken hebben achtergehouden. Bewust of uit onzorgvuldigheid.

WOB-verzoeken
De advocaten hebben eerder al achttien keer een verzoek ingediend op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Behalve dat er delen van de informatie in de verkregen stukken waren weggestreept of ogenschijnlijk afgedekt bij het kopiëren, vormen die volgens de advocaten het bewijs dat niet alle benodigde informatie is vrijgegeven. „Zo wordt er verwezen naar twee geluidsonderzoeken”, haalt Wullink een voorbeeld aan. „Maar van die onderzoeken zelf hebben we nooit iets gezien. Sterker, het bestaan van één van de twee onderzoeken wordt zelfs ontkend.” Kukolja: „Van alle verwervings- en onteigeningsprocedures op Veldkamp is informatie te vinden. Behalve over de familie Katgert.”

Misleiding
Vorige week boog de bezwarencommissie van Hengelo zich al over een klacht van de advocaten. Hengelo zou onzorgvuldig, niet-controleerbaar en ‘niet zonder vooringenomenheid’ om zijn gegaan met de WOB-verzoeken. De commissie brengt over een paar weken advies uit over het bezwaar aan B en W. Het Bornse college spreekt in een memo aan zijn raad van ‘ernstige beschuldigingen’. De advocaten zouden stellen ‘dat de gemeente de rechterlijke macht heeft misleid en heimelijk verslagen heeft bewerkt’. Volgens B en W zijn die beschuldigingen niet onderbouwd en werpen zij ze daarom ‘verre van zich’.

Hengelo e.o.