Foto ter illustratie - Keep them Rolling in Sint Isidorushoeve met rijdende jeeps, tanks en andere legervoertuigen.
Volledig scherm
Foto ter illustratie - Keep them Rolling in Sint Isidorushoeve met rijdende jeeps, tanks en andere legervoertuigen.

Liberty Tour Twente doet op 5 mei ook Borne aan

BORNE - Op 5 mei rijdt de Liberty Tour Twente door Borne. Het samenstellen van de route is een flinke puzzel.

Tussen de 150 en 200 oude legervoertuigen van Keep them Rolling rijden op bevrijdingsdag als een lang lint door een aantal Twentse plaatsen. Ook Borne wordt aangedaan, net als vijf jaar geleden bij de 70-jarige herdenking van de bevrijding. De voertuigen, waaronder twee grote tanks, houden even halt op het plein bij restaurant Dorset en het gemeentehuis.

Flinke klus

Het blijkt nog een flinke klus om een goed traject in elkaar te zetten. Aanvankelijk zou de stoet vertrekken uit Enschede, maar deze stad haakte af. Het nieuwe vertrekpunt wordt nu Hengelo. Daarna reist het passend geklede gezelschap via Borne, Bornerbroek, Wierden en Rijssen naar eindpunt Nijverdal. In eerste instantie was Rijssen niet in het traject opgenomen, maar door het wegvallen van Enschede bleek dat opeens wel mogelijk. Dit tot grote vreugde van de plaatselijke Oranjevereniging.

Rijdend museum

Het was de bedoeling dat de deelnemende militaire voertuigen na Wierden via de N35 naar het eindpunt in Nijverdal zouden rijden. Het 'rijdende museum' zou dan een omweg maken door de Salland-Twentetunnel, om vervolgens via de Paarse Poort Nijverdal binnen te rijden. Omdat de wagens nu uit de richting Rijssen naar Nijverdal gaan, gebruiken ze een andere weg. En die blijkt historisch gezien ook nog eens juister te zijn, weet voorzitter Jan Hekman van het comité 75 jaar Vrijheid Nijverdal.

Overigens deden de geallieerden in 1945 er in werkelijkheid langer over dan een dag. Op 1 april bevrijdden zij Enschede en pas op 9 april bereikten zij Nijverdal.

Hengelo e.o.