Volledig scherm
De vrijwilligersbrunch in het Dijkhuis voor 160 vrijwilligers georganiseerd door de Lions is een flinke klus. En hiermee worden nog lang niet alle vrijwilligers bediend. © Emiel Muijderman

Lions en gemeente verzorgen lunch voor Bornse vrijwilligers

BORNE - Onder begeleiding van pianomuziek kwamen gisterochtend 160 Bornse vrijwilligers Het Dijkhuis binnen om aan te schuiven bij de vrijwilligersbrunch die dit jaar voor de negende keer werd gehouden als bedankje. De vrijwilligers kwamen van vijftig verschillende organisaties en werden bediend door de heren van de Lions Club in Borne.

Echt luisteren

De president van de club, net vorige week geïnstalleerd, is Marc Leurink. „Vrijwilligers doen veel voor de samenleving. Ze steken de handen uit de mouwen, maar luisteren ook naar anderen. Ze zijn er écht voor mensen. Een brunch is maar een kleine geste, maar wat ons betreft heel belangrijk.”

Topje van de ijsberg

Volgens wethouder Michel Kotteman, die gisterochtend ook acte de présence gaf, is het aantal aanwezige vrijwilligers nog maar het topje van de ijsberg aan vrijwilligers die Borne rijk is. „In ons dorp doet 73 procent van de mensen vrijwilligerswerk. Het gaat om enorme aantallen mensen dus. In Borne meer nog dan het landelijk gemiddelde”, vertelt hij.

Bevestiging

„Waarschijnlijk heeft dat te maken met het verschil tussen het Oosten en het Westen en het verschil tussen dorp en stad, maar trots ben ik er wel op. Je verrijkt als vrijwilliger je eigen leven, dat van een ander en ook van de samenleving. Je hoeft mensen echt niet iedere dag te vertellen dat ze goed werk doen, maar zo één keer per jaar iets als dit is een mooi initiatief, een bevestiging van hoe waardevol je bent als vrijwilliger.”

Kameroen

De gasten laten zich de puddingbroodjes, de jus d’orange en de saucijzenbroodjes goed smaken. Erna Sanders is één van hen. Ze is secretaris bij vijf verschillende organisaties, waaronder de Stichting Noaberhulp die hulpmiddelen voor gehandicapten aan Kameroen levert en er mensen opleidt om deze te repareren.

Sociale contacten

Bijzonder vindt Erna dat niet, leuk wel. „Fijn om iets voor andere mensen te kunnen betekenen en een vereniging verder te kunnen helpen en ik doe veel sociale contacten. Ik vind het bijzonder dat ze hier zoiets doen voor de vrijwilligers, volgens mij gebeurt dat nergens anders zo.”

Teleurgesteld

Henriëtte van den Kieboom is coördinator bij Bureau Vrijwilligerswerk in Borne. Ze is uiterst tevreden met de animo voor de brunch, zowel van vrijwilligers die willen komen – een aantal moest zelfs worden teleurgesteld omdat er geen plaats meer was- als van de Lions en de gemeente die helpen de brunch tot een succes te maken.

DNA van Borne

„Het vrijwilligerswerk in Borne Borne is echt iets speciaals. Ik spreek geregeld met coördinatoren uit andere plaatsen en wat steeds opvalt hier is de goede samenwerking tussen allerlei verenigingen, stichtingen en clubs. Misschien doordat veel vrijwilligers voor meer organisaties werken waardoor de clubs elkaar goed kennen, maar volgens mij zit dat helpen ook echt in het DNA van Borne.”

Hengelo e.o.