Volledig scherm
© Christian van der Meij

Locatie Zonnebloem in Borne krijgt woonvorm, maar welke?

BORNE - De locatie van de vroegere basisschool De Zonnebloem in Borne krijgt in ieder geval een woonbestemming voor ouderen. Maar in welke vorm, daar moeten de bewoners van de wijk Tichelwerk zich nog maar eens goed over buigen. Ze kunnen tot 1 december nog stemmen.

Basisplannen en ruwe schetsen; erg veel wijzer werden de bezoekers niet van een presentatie in het gemeentehuis van de vier plannen die door een jury uit zeventien ingezonden plannen waren geselecteerd. Antwoorden op vragen bleven veelal ergens in het midden hangen. ,,Omdat we ons nog niet in alle relevante details hebben verdiept”, stelde de woordvoerder van projectontwikkelaar Goossens Te Pas Bouw. Die wil op basis van het plan ‘Vanuit ‘t Hart’ zeven eengezinswoningen en een aantal appartementen realiseren. En dat bij voorkeur in overleg met de buurtbewoners. ,,Dan kennen we expliciet de wensen, die we in ons plan verwerken.”

Jongeren
De Zonnebloem zal in ieder geval woonvormen krijgen, gericht op ouderen. Over het ontbreken van voorzieningen voor jongeren, werden op- en aanmerkingen gemaakt. Beleidsmedewerkster Suzanne Swart Ruimtelijke Ordening van de gemeente Borne stelt dat er niet bewust op woonvormen voor 55-plussers is aangestuurd. ,,Eigenlijk is het logisch dat dit eruit is gekomen. Ten eerste zijn er voor de jeugd voorzieningen genoeg in Borne. Jeugd is mobiel en kan zich makkelijk verplaatsen vanuit de wijk. Daarnaast bestaat Tichelkamp uit alleen maar eengezinswoningen. De huidige bewoners lijken voor een doorstroommogelijkheid in hun wijk te kiezen. Ze zien het kennelijk als een toegevoegde waarde op deze locatie.”

Levensloop
’Ontwikkelaar Kroon kennisteam’ wil twaalf levensloopbestendige woningen bouwen. Aan het idee van Building Design Architectuur, dat een gemeenschapsruimte creëert voor de bewoners van de zeven woonstudio’s, moeten aanwezigen even wennen, zo was uit de reacties op te maken. Daarvoor hebben deze mensen niet heel lang meer de tijd, want donderdag 1 december moet het stembiljet binnen zijn. De dames van Base Wonen, die een kleinschalig woonconcept voor senioren presenteerden met acht huurappartementen, hadden alvast appelgebak meegenomen om de overwinning te vieren. De uitslag van de stemming wordt aan de gemeenteraad voorgelegd.

Hengelo e.o.