Volledig scherm
Scene uit 'Knielen op een bed violen', van Ben Sombogaart. Het is de tweede boekverfilming die het filmhuis deze themamaand toont. © Elmer van der Marel

Maand vol Nederlandse boekverfilmingen in Filmhuis Borne

BORNE - De ene na de andere boekverfilming kwam uit in 2015, allemaal van gewaardeerde Nederlandse schrijvers. Voor Filmhuis Borne reden om er een themamaand aan te wijden.

Journalist
Vier veelbelovende films staan er op de rol. De eerste wordt morgenavond ingeleid door journalist Theo Hakkert van De Twentsche Courant Tubantia, de laatste door de regisseur van de film.

Dat een regisseur zijn eigen film inleidt, is best bijzonder. Eigenlijk is het toeval dat André van Duren zijn film De helleveeg komt inleiden. Een medewerkster van het Filmhuis Borne kwam hem tegen bij een vertoning waar hij de inleiding verzorgde en vroeg hem naar Borne te komen. Van Duren vertelt op 26 oktober hoe de film tot stand kwam en hoe de samenwerking was met hoofdrolspeelster Hannah Hoekstra, die in Montréal de prix d’Interprétation Féminine won.

Hoekstra speelt de vrijgevochten Tiny, die in het Brabant van de jaren 50 en 60 haar familie tot waanzin drijft. De helleveeg is gebaseerd op de roman van A.F. Th. van der Heijden.

Publieke werken
Theo Hakkert leidt morgenavond de film Publieke werken, naar het boek van Thomas Roosenboom, in. Dat verhaalt over twee neven die het opnemen tegen het grote geld, tegen beter weten in. Gijs Scholten van Aschat vertolkt de rol van vioolbouwer Vedder. Hij wil meer geld voor zijn huis, dat moet wijken voor een hotel.

Overige woensdagen
De beide overige woensdagen worden gevuld met Knielen op een bed violen, van Ben Somboogaart, en Nooit meer slapen, van Boudewijn Kool. De eerste film toont het verhaal van Jan Siebelink over het streng religieuze gezin van Hans en Margje. De tweede is een vrije verfilming van de klassieker van W.F. Hermans, waarbij de regisseur het begin en eind van het boek heeft weggelaten. Hij zoemt in op de eindeloze en vaak gevaarlijke trektocht over de Noorse toendra van de jonge geoloog Alfred Issendorf.

Aanvang
De rolprenten beginnen allemaal om 20.15. Wie de inleiders bij Publieke werken en De helleveeg wil horen, moet drie kwartier eerder in de zaal aanwezig zijn, om 19.30 uur. Entree 8 euro, voor vrienden van het Filmhuis 5 euro.

Hengelo e.o.