Volledig scherm
Edelsmid Dambar (rechts) en zijn assistent Narajan geven een demonstratie in de Wereldwinkel. © Frans Nikkels

Nepalese zilversmid toont ambacht in Borne

BORNE - Het is druk in de Wereldwinkel in Borne. Middenin de ruimte staat een tafel met allerlei zilveren sieraden. Achter die tafel zitten de zilversmid Dambar Bishwokarma en zijn medewerker Narajan, uit Nepal.

Bezoeken
Het tweetal is zes weken in Nederland en bezoekt verschillende Wereldwinkels in ons land om de handgemaakte zilveren sieraden te verkopen. Die sieraden zijn gemaakt van sterlingzilver, dat bestaat uit 92,5 procent echt zilver. „Het beste zilver ter wereld”, zegt de 52-jarige Dambar. In Borne worden ze vergezeld door Henny van de Graaf van de Wereldwinkel in Raalte. Ze logeren ook bij haar.

Wereldwinkel
„Dit is de tweede keer dat Dambar de Wereldwinkel in Borne bezoekt”, vertelt Gerda Remmers. Ze is bestuurslid van de Vereniging Wereldwinkel Borne. Eén of twee keer per jaar komt Dambar naar Nederland om zijn sieraden te verkopen. De zakenreizen naar Nederland zijn volgens Dambar noodzakelijk om de sieraden aan de man te brengen. Sinds de economische crisis en de zware aardbeving die Nepal in 2015 trof komen er nauwelijks nog toeristen naar het land. Jaren geleden had Bishwokarma een bloeiend bedrijf met 25 werknemers, nu zijn dat er nog maar 5. De handel in Nepal is nagenoeg stilgevallen. Gelukkig zijn het huis en de zilverfabriek van Dambar aan de rand van de hoofdstad Kathmandu niet getroffen door de aardbeving, maar in zijn geboortedorp zijn honderden huizen verwoest door het natuurgeweld. Hij vertelt dat de mensen daar nu, ruim anderhalf jaar later, nog steeds in hutjes en tenten leven. „Er is alleen opgeruimd, de herbouw van de huizen moet nog beginnen.”

Zilversmid
Bishwokarma begon zijn zilverfabriek toen hij een jaar of 20 was. De Nederlander Jos Bus, door Dambar liefkozend ‘papa Jos’ genoemd, hielp hem zijn bestaan als onafhankelijk zilversmid op te bouwen. De Nederlander en de Nepalees ontmoetten elkaar bij toeval. Dambar leed in die tijd aan zware tuberculose en zijn toestand was levensbedreigend. Medicijnen tegen deze ziekte zijn in Nepal moeilijk te krijgen. Bus trok zich het lot van Dambar aan en zamelde geld in om hem er weer bovenop te helpen. Ook zorgde Bus ervoor dat Dambar werd opgeleid tot zilversmid, zodat hij in zijn levensonderhoud kon voorzien.

Fair trade
Dambar begon met een kleine werkplaats. Via de Nederlandse contacten bouwde hij langzaam maar zeker een klantenkring op. Toen hij via importeur Madat Nepal sieraden mocht leveren aan de Wereldwinkels in Nederland raakten de zaken in een stroomversnelling. Madat Nepal ziet erop toe dat het bedrijf van Dambar zich aan de principes van fair trade houdt. Daarbij wordt er onder meer gelet op de arbeidsomstandigheden en de lonen die hij aan zijn medewerkers betaalt.

Hengelo e.o.