Volledig scherm
© Riet Vos

Nieuwe leien op dak kerk Hertme

HERTME - Het dak van de kerk in Hertme moet hoognodig worden vervangen. Ook ander groot onderhoud is dringend gewenst. Voor de renovatie is in totaal een kleine 200.000 euro nodig. Het grootste deel wordt door de HH Jacobus en Johannes parochie opgehoest, maar op verzoek van het bisdom wordt ook een beroep op de Hertmenaren zelf gedaan.

Om die reden zijn de inwoners aangeschreven met het verzoek om geld te doneren of te helpen met inzamelen. Clubs en verenigingen zullen komende maanden met bijvoorbeeld een oliebollenactie daaraan bijdragen. Verder wordt de opbrengst van de verkoop van grond aan de Hertmedwarsweg voor de renovatie gebruikt. De grond is door de gemeente gekocht voor 85.000 euro om er woningbouw te plegen.

Steigers
In het voorjaar gaan naar verwachting de steigers om de kerk. Alles wat op hoogte aan reparatie toe is, wordt dan aangepakt. Te beginnen met de (kunst)leien die 45 jaar geleden zijn aangebracht. Deze zijn hard aan vervanging toe, ze zijn versleten en bevatten bovendien asbest. Indertijd waren de dakplaatjes een voordelige investering. Dit keer worden ze vervangen door echte leien.

Galmgaten
Behalve de dakbedekking moeten ook de klankborden of galmgaten worden vervangen omdat zij verrot zijn. Ook de luiken en de dakkapelletjes op het torentje worden aangepakt. Bovendien wordt een dakje boven het kleine klokje helemaal bovenop geplaatst. Een andere wens van de werkgroep die het werk aanstuurt, is om een apparaat aan te schaffen dat beneden aangezet kan worden en vervolgens automatisch de klok opwindt. Nu wordt het antieke uurwerk van 120 jaar oud nog handmatig opgewonden, door een klokkenluider die inmiddels al 73 jaar is.

Keukelderie'j
Het bisdom vraagt om een eigen bijdrage van de bevolking om te laten zien dat de kerk de gemeenschap ook echt iets waard is. De kerk is een beeldbepalend pand in het dorp dat zo’n 500 inwoners telt. De werkgroep verwacht het bedrag zonder veel problemen bijeen te brengen. Ook in het verleden gaven Hertmenaren blijk van sterke verbondenheid met de kerk. Veel wordt ingezameld met activiteiten zoals met het kerstspel Keukelderie’j in ’n kerststal dat 18 december twee keer wordt opgevoerd. Bezoekers betalen aan tientje, dat gaat in de renovatie pot.

Mocht de kerk worden verkocht binnen tien jaar, vloeit het ingezamelde geld terug naar de gemeenschap in Hertme. Overigens is dat scenario zeer onwaarschijnlijk.

Hengelo e.o.