Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Nieuwe meetmethode WOZ leidt direct al tot grote verschillen in Borne

BORNE - Alle huishoudens in Borne ontvingen afgelopen week de voorlopige WOZ-waarde van 2020. Als eerste Twentse gemeente kent Borne een andere meetmethode voor de Waardering Onroerende Zaken. Deze methode is vanaf 2022 verplicht. 

De WOZ-waarde over 2020 in Borne kent grote uitschieters naar boven en naar beneden. Vanaf dit jaar wordt de WOZ in Borne niet meer bepaald op inhoud (kubieke meters), maar op de gebruiksoppervlakte (vierkante meters). Doordat Borne geldt als doorsnee gemeente voor het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBTwente), vanwege de combinatie van stedelijke kernen met een ruim buitengebied, wordt de meetmethode hier al ingevoerd.

Door nieuwe technologieën kunnen gebouwen beter inzichtelijk worden gemaakt en komen ook verbouwingen die nog niet zijn opgegeven aan het licht. „Hierdoor gaat de WOZ bij de ene flink omhoog en bij de andere woning weer omlaag”, zegt Irma Nadorp, woordvoerster van GBTwente. 

Stijging 8 tot 10 procent

'Eigen' inkomstenbron gemeente

De ozb wordt in de gemeente gebruikt om een deel van de taken van gemeenten te bekostigen. De ozb vormt de grootste ‘eigen’ inkomstenbron van gemeenten. Het geld komt in de algemene middelen van de gemeente en dat betekent dat de inkomsten geen vooraf bepaald bestemmingsdoel hebben, maar dat de gemeenteraad bepaalt waar het geld aan wordt besteed.

Drie groepen krijgen een aanslag ozb: eigenaren van woningen en eigenaren en gebruikers van niet-woningen. De hoogte van de ozb is afhankelijk van de WOZ-waarde van het onroerend goed.

De Waarderingskamer schat de gemiddelde landelijke stijging van de WOZ-waarde tussen de 8 en 10 procent. De gemeente Borne verwacht dat de gemiddelde stijging daar ook zo is. Exacte cijfers zijn nog niet beschikbaar, deze worden over enkele weken verwacht. De WOZ-waarde kan sterk verschillen per huishouden, ook in dezelfde wijk. Om de waarde vast te stellen wordt onder meer gebruik gemaakt van een luchtfoto, een 3D-model en een bouwtekening. 

De nieuwe meetmethode wordt ingevoerd omdat gebouwen steeds vaker worden aangeduid in vierkante meters in plaats van kubieke meters. ,,Dat zie je al op Funda en in het westen van ons land”, zegt Nadorp. „De politiek wil dat iedereen gaat spreken in één maat.”

De onroerendezaakbelasting (ozb), die mede wordt bepaald door de WOZ-waarde, gaat in Borne met 16,2 procent omhoog. Die verhoging dient vooral om een deel van het gemeentelijke begrotingstekort te dekken. Eerder was in de gemeenteraad afgesproken dat de ozb met 12 procent mocht stijgen. Daar komt 2 procent bij ter financiering van de verbindingsweg en 2,2 procent inflatiecompensatie. Een eventuele verhoging van de WOZ komt hier nog bovenop.

WOZ-waarde controleren

Op gbtwente.nl kunnen woningeigenaren tot maandag 9 december de voorlopige WOZ-waarde controleren. GBTwente roept op om dat vooral te doen. „Niet alle informatie is bij ons bekend. Als de buurman - met een vergelijkbaar huis - zijn huis voor twee ton heeft verkocht, maar zijn keuken en badkamer zijn veel nieuwer dan uw huis , dan staat het huis van u mogelijk te hoog in het systeem. Dat soort informatie kennen onze computers niet.”

Hengelo e.o.