Volledig scherm
De gravelride wordt over enkele weken voor het eerst in Twente gehouden. Het moet een jaarlijks evenement worden. © Jan Wullink

Nieuwe Twentse gravelride komt volgend jaar naar Borne

VASSE/BORNE - Tijdens de eerste Twentse gravelride op 14 september draait het om beleving, met veel aandacht voor natuur, sociale contacten en gezelligheid.

Deelnemers aan een gravelride rijden met hun racefietsen met vrij dikke banden over paadjes met steenslag, schelpenpaadjes, zand en over kasseienwegen. Ze vormen een apart slag fietsers dat volgens Jan Wullink niet te vergelijken is met wielrenners, toerfietsers of mountainbikers. Dat zie je al aan hun kleding. „Een gravelrider zoekt naar de uitstraling die bij hem of haar past”, vertelt hij.

Beperkt gebied

Jan Wullink uit Vasse is mede-organisator van de GRIT, Gravel Ride In Twente. De gravelride, met routes van 80 en 125 kilometer, wordt 14 september gehouden, aanmelden kan tot 12 september. Startpunt is Tante Sien in Vasse. „Deze eerste keer houden we het fietsgebied vrij compact”, zegt Wullink. „Maar volgend jaar willen we een traject dat onder meer het buitengebied van Borne aandoet.”

Geen wedstrijd

Met de gravelride willen Wullink en zijn kompanen Mark Brunninkhuis uit Vasse, Harald Derks uit Denekamp en Wilfred Vogd uit Zwolle een fietsfestijn opzetten dat nu eens niet is gericht op de ‘grijze golf’. Daarbij gaat het gaat niet alleen om fietsen, maar vooral om beleving. Zo krijgen de maximaal 250 deelnemers voor de 20 euro inschrijfgeld voor aanvang van de tocht koffie met krentenwegge, onderweg verzorging en na afloop bier en een barbecue. Wullink: „We trekken er een dag voor uit en pauzeren onderweg. Het is geen wedstrijd, het sociale aspect is belangrijk, net als samen buiten genieten van de omgeving.”

Meer informatie: yourride.nl

Hengelo e.o.