Volledig scherm
Het ruim honderd jaar oude horecapand aan de Stationsstraat 70 maakt mogelijk plaats voor een appartementencomplex. © Alice Plekkenpol

Onrust over appartementencomplex Borne

BORNE - Elf meter hoog zou het worden, het vier etages tellende appartementencomplex op de hoek van de Stationsstraat en Henri Dunantstraat. En dat geeft commotie.

Het is een sterk gerucht, maar leidt al tot grote onrust bij omwonenden, zegt fractievoorzitter Henk van den Berg van Borne-Nu. Hij wil dan ook van het college van B en W weten wat er precies speelt, en heeft daarover schriftelijke vragen gesteld.

Kopen

Volledig scherm
Aan de Henri Dunanstraat is het oude café afgeschermd met bouwhekken. © Alice Plekkenpol

„Het begon met een telefoontje van een omwonende die zich zorgen maakt. Hij hoorde dat iemand diverse panden opkocht, tegen prijzen ver boven de marktwaarde. Het zou onder meer om het vroegere café aan de Stationsstraat 70 gaan, en mogelijk ook om het voormalige politiebureau aan de Henri Dunantstraat 6, en om een oude woning. De panden zouden gesloopt worden om plaats te maken voor een appartementencomplex.”

„Vervolgens hebben wij zelf onderzoek gedaan, en we kwamen tot de conclusie dat het meer dan een gerucht betreft. Er zijn concrete aanwijzingen dat er wat gaande is. Als iemand voor een oude woning een veel te hoge prijs betaalt, doe je dat niet zomaar. Dan heb je daar bepaalde plannen mee.” 

In raad

Van den Berg noemt het vreemd dat een horecapand zomaar het predicaat ‘wonen’ krijgt. „Daar hebben wij de Bornsche Maten voor. Ik ben niet per se tegen woningbouw in het centrum, maar wel tegen deze gang van zaken. Dit soort plannen behoren in de gemeenteraad besproken te worden. Borne-Nu heeft het college met een aantal vragen op het spoor gezet. We wachten de reactie eerst af, en schromen niet verder actie te ondernemen. Want deze handelwijze accepteren wij niet.”

Borne-Nu vraagt mede namens buurtbewoners waarom de al lang geleden begonnen verbouwing van het voormalige café nog niet is voltooid, en of er tussentijds een verzoek is ingediend voor de bouw van een appartementencomplex. Ook wil de coalitiepartij weten aan wie in 2018 de omgevingsvergunning is verstrekt voor de verbouwing van het pand, en of er vanwege de historische waarde nog restricties verbonden waren aan die verbouwing. Van den Berg: „Dit om helderheid te krijgen over deze vreemde gang van zaken.”

In het pand aan de Stationsstraat 70, dat nu in zeer deplorabele staat verkeert, zat tientallen jaren café Landkroon. Daarna kwamen er andere horecazaken in, het meest recent Grieks restaurant Dionysos. Met de sloop van dit pand gaat een stukje Bornse historie verloren, getuige de ingemetselde gevelsteen met de tekst ‘K.S. 26-3-1887’.

Buren

Aan de Henri Dunantstraat, tussen het oude café en politiebureau, staat een rijtje woningen. Bewoners van die huizen zeggen niets vernomen te hebben over eventuele nieuwbouwplannen in hun directe woonomgeving. „Dat is overigens vrij gebruikelijk in Borne”, meldt een man. „Het zou dus zomaar kunnen kloppen. Toen hier tegenover de Fleminghof werd gebouwd wisten we ook van niets.”

Het ruim honderd jaar oude horecapand aan de Stationsstraat 70 maakt mogelijk plaats voor een appartementencomplex. 

Hengelo e.o.