Volledig scherm
© Lars Smook

Onvrede over inbreng veiligheid in Borne

BORNE - Bij het Open Podium in het gemeentehuis van Borne kregen bewoners dinsdagavond nauwelijks de gelegenheid om mee te praten over de veiligheid rondom het spoor. Ze willen graag concrete oplossingen voor concrete problemen.

Wie dinsdagavond naar het gemeentehuis kwam om te kunnen bijdragen aan spoorveiligheid, zal de zaal met frustratie hebben verlaten. Het Open Podium over veiligheid bood in de eerste sessie over het spoor weinig ruimte aan suggesties of ideeën van de inwoners. De onvrede over hinder en risico’s kwam aan bod, maar kreeg eveneens weinig tijd toebedeeld door voorzitter Cor Woudstra.

Beperkt
De opzet van het Open Podium om Bornenaren de ruimte te geven mee te praten over beleid, leek in elk geval in deze sessie weinig geslaagd. Door de keuze van drie presentaties, door veiligheidsregio, brandweer en GGD, bleef inbreng uit het publiek beperkt. Een van de bezoeksters liet haar onvrede na afloop van de sessie duidelijk blijken: „Ik ben het spúúgzat en ik heb het idee dat we hier helemaal níets mee ópschieten.” Met name de presentatie door de GGD was in het verkeerde keelgat geschoten. „Je krijgt het idee dat je maar beter naar de psychiater kunt gaan, voordat psychosociale problemen worden erkend.”

Stijging
Huizen aan het spoor kwamen jaren geleden niet in aanmerking voor maatregelen tegen geluidsoverlast omdat er net 1 decibel te weinig werd gemeten. Komen die maatregelen er alsnog nu er zoveel goederentreinen meer (een stijging van 1700 procent tussen 2014 en 2015) door Borne denderen? Of, zoals Ernst Jansen (D66) het verwoordde: „Hoe lossen we de overlast van het spoor voor alle inwoners van Borne op?”

Giftig gas
Behalve over de dagelijkse overlast, waren er ook meerdere vragen over de gevaarlijke stoffen die door Borne gaan. Concrete cijfers: wagons LPG, in 2014 reden er nog 164 door Borne, in 2015 liefst 3006. Giftig gas van 2 naar 92 wagons. Zeer brandbaar vloeistof (zoals benzine) van 99 naar bijna 1000. Giftige vloeistoffen van 0 naar 86 en zeer giftige vloeistoffen (zoals fluorwaterstof) van 1 naar 2.

Hengelo e.o.