Volledig scherm
© Frans Nikkels

Ook jeugd mag weer sporten op kunstgrasvelden in Borne

BORNE - De Bornse sportclubs mogen hun sportgrasvelden weer volledig gebruiken. Sportcommissie BLOS heeft het verbod voor jeugdelftallen ingetrokken. Dat gebeurt op advies van gezondheidsdienst GGD, die stelt dat er geen gezondheidsrisico's zijn.

Borne stelde een speelverbod voor de jeugd in naar aanleiding van een uitzending van tv-programma Zembla. Daarin werd gesteld dat de rubberen korrels op het veld verhoogde kans op kanker zouden geven.

Onderzoek
Omdat de Bornse velden uit een tijd stammen dat er geen certificaat op de herkomst van de korrels werd gegeven, mochten jeugdspelers tot 18 jaar er in afwachting van nader onderzoek niet op spelen. Onafhankelijk bureau Envita heeft dat onderzoek nu gedaan.

Sabbelen
Volgens de gemeente Borne is uit het onderzoek gebleken dat de hoeveelheid PAK, de kankerverwekkende stof in de korrels, op de Bornse velden ruim binnen de marges vallen van wat is toegestaan. Ook is er geen verschil met velden elders in het land en ook niet tussen de oudere Bornse en nieuwere velden elders. Aangezien de GGD voor die velden al adviseerde dat ze gewoon gebruikt kunnen worden, is er volgens BLOS geen reden om het speelverbod in Borne te handhaven.

De GGD zegt er wel bij dat de velden alleen gebruikt moeten worden voor waar ze voor zijn bedoeld: voetballen en korfballen. Wat in ieder geval moet worden voorkomen, is dat kleine kinderen gaan sabbelen op de korrels.

Hengelo e.o.